Linkovi

Solana Evropskom parlamentu raportira o radu misije EU na Kosovu


Pitanje razmještanja i početka rada evropske civilne misije na Kosovu je jedna od ključnih otvorenih stavki ovih dana u Briselu - evropski izvori potvrdju kako su u toku intenzivne konsultacije sa UN-om oko koordinacije na Kosovu, koja bi, prema evropskom planu, trebalo da vodi do nove situacije u kojoj bi Evropljani, nakon UNMIK-a, ostali na kosovskoj teritoriji.

Očekuje se da će o toku priprema misije članove Evropskog parlamenta u srijedu podrobno izvjestiti visoki predstavnik EU, Havijer Solana.

Evropljani su, sada je očito, očekivali manje poteškoća kada su 16. februara ove godine odobrili i najavljivali skoru civilnu misiju na Kosovu. Problem je, očito sa pokrivanjem cijele kosovske teritorije novom evropskom misijom, te su tako i iz evropskoyg predsjedništva EU upozorili da, ukoliko se želi započeti sa misijom, to može biti samo na cijeloj kosovskoj teritoriji.

"Neka načela se moraju braniti", upozorio je nedavno slovenački šef diplomatije i predsjedavajući Savjetom ministara, Dimitrij Rupel, koji kaže kako Brisel ne smije da ohrabruje, niti dopusti podjelu Kosova.

On, kao i visoki predstavnik EU, Havijer Solana potvrdjuju da su u toku intenzivne konsultacije sa Njujorkom oko tranzicije misije UN prema EULEX-u, dok izvori bliski Visokom predstavniku ukazuju kako se ne dovodi u pitanje buduća saradnja Evropljana sa UN-om na terenu. Medjutim, modaliteti
te saradnje su još predmet razgovora.

Bez sumnje, evropski parlamentraci, kada im se u srijedu obrati g. Solana, imaće dosta pitanja u vezi sa glasno najavljivanim evropskim civilnim angažmanom na Kosovu - razgovor će se voditi u okviru spoljno-bezbjednosnih prilika, na koje EU ima namjeru da utiče, tim prije jer je riječ o području od posebne pažnje Brisela, regionu kojem je obećana evropska perspektiva.

Uz očekivanu poruku iščekivanja da Srbija što prije dobije vladu koja će biti pouzdan evropski partner, nezaobilazan će biti i osvrt na prilike na jugu Balkana, u Makedoniji, kojoj je Visoki predstavnik uputio iznimno oštro upozorenje - brojne su bile neregularnosti tokom nedavnih izbora, nasilje i pritisci na glasače. Unija će sa konačnom ocjenom pričekati na završetak i rezultate istrage o nemirima, dok ostaje, kako kaže Solana, razočaranost činjenicom da se evropska očekivanja nisu ispunila.

XS
SM
MD
LG