Linkovi

Ban Ki Mun traži da se u dve decenije proizvodnja hrane uveća 50 odsto


Svetski lideri okupili su se u Rimu, u centru Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu radi diskusija o načinima za izlaženje na kraj sa sve višim cenama hrane i načinima da se obezbedi hrana za gladne u svetu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija izjavio je da bi proizvodnja hrane u svetu morala da poraste za 50 odsto do 2030. godine kako bi se izašlo u susret sve većoj potražnji.

U govoru održanom na početku rimskog samita o bezbednosti zaliha hrane u svetu, generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, rekao je da svetska proizvodnja hrane mora da se uveća 50 odsto do 2030.godine kako bi se izašlo u susret sve većoj potražnji.

On je dodao da zemlje moraju da što je moguće više smanje ograničenja na izvoz kao i uvozne tarife i hitno dovrše globalne trgovinske pregovore. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija je ukazao da se akcija mora preduzeti smesta:

«Današnji problem će sutra biti veći, ako ne preduzmemo akciju smesta. Apelujem na vas da preduzmete hitne, smele korake, kako bismo se pozabavili uzrokom nestašice hrane u svetu. Tražimo čvrstu predanost da ćemo postići napredak u tom smislu.»

Generalni sekretar UN-a je dodao da svet samo zajedničkim nastojanjima može da prevazidje ovu krizu. Stotine miliona ljudi, rekao je on, očekuju upravo to.

«Ništa nije više ponižavajuće od gladi, posebno ako je čovek uzrok tome. To izaziva gnev, stvara društvenu dezintegraciju, dovodi do lošeg zdravlja gradjana i ekonomskog pada. U ime razvojnih ciljeva koje smo svi postavili na početku milenijuma, odnosno prava na hranu i zajedničku humanost, apelujem na sve vas da odmah delujete.»

Svetski lideri održavaju trodnevni sastanak u Rimu, u sedištu agencije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO). Diskutuje se o načinima za rešavanje vanredne situacije uzrokovane sve većim cenama hrane, kao i o načinima za obezbedjenje hrane gladnima u svetu. Državni sekretar Vatikana, kardinal Tarcisio Bertone, pročitao je poruku pape Beneidkta delegatima na samitu:

U svetlu tekuće situacije, rekao je papa u svojoj poruci, glad i neuhranjenost su neprihvatljivi u svetu koji ima dovoljno resursa. Papa je rekao da svet ima dovoljno i znanja i sposobnosti da se ukinu glad i njene posledice.

Direktor agencije UN-a za hranu Žak Dif rekao je da je vreme za razgovore prošlo i da je hitno potrebna akcija. On je apelovao na svetske lidere da prikupljaju 30 milijardi dolara godišnje da bi se pomoglo poljoprivredi i osujetile buduće prtenje od konflikta u vezi sa hranom.

Dr. Dif je rekao da suštinsko rešenje za problem bezbednosti hrane u svetu leži u povećanju proizvodnje i produktivnosti u zemljama u kojima se malo zaradjuje i u kojima vlada deficit hrane, dodajući da tekuća kriza u snabdevanju hranom već ima tragične političke i društvene posledice u brojnim zemljama, te da bi mogla da još više ugrozi mir i bezbednost u svetu.

XS
SM
MD
LG