Linkovi

Glasači Demokratske stranke još danas biraju svog predsedničkog kandidata


Ovogodišnji maratonski preliminarni stranački izbori za predsedničkog kandidata završavaju se glasanjem u Južnoj Dakoti i Montani. Mešutim, Demokratska stranka možda ni posle ovih izbora neće imati svog kandidata za izbore koji se održavaju u novembru.

Senator Barak Obama ima veći broj osvojenih delegata od svoje rivalke, senatorke Hilari Klinton, ali 31 delegat - koliko obezbeđuju države u kojima se danas glasa - neće biti dovoljno za ispunjenje uslova od najmanje 2118 delegata za osiguravanje nominacije.

To znači da konačna odluka zavisi od toga kako će glasati takozvani superdelegati - funkcioneri stranke i istaknuti političari - koji su slobodni da na konvenciji Demokratske stranke, u avgustu, glasaju po sopstvenom nahođenju. Funkcioneri stranke smatraju da će po zatvaranju birališta, kasnije danas, dovoljan broj superdelegata objaviti da podržava Obamu i da će to praktično rešiti dilemu oko nominacije demokratskog predsedničkog kandidata.

U međuvremenu, izborni štab Hilari Klinton, uprkos njenom tvrdom stavu, signalizira da će ona senatorka iz Njujorka odustati od dalje trke.

Članovi Republikanske stranke već su izglasali senatora iz Arizone, Džona Mekejna, za svog predsedničkog kandidata.

XS
SM
MD
LG