Linkovi

Svetska Banka identifikuje faktore uspešnog ekonomskog rasta


Grupa nezavisnih političkih aktivista i ekonomskih stručnjaka saopštila je da je ekonomski rast moguć u zemljama u razvoju ukoliko usvoje adekvatne mere ekonomske politike. Komisija Svetske banke za rast i razvoj u svom najnovijem izveštaju tvrdi da zemlje u razvoju mogu da ostvare brz, održiv i ujednačen rast ukoliko upotrebe formule koje su proverene na primerima drugih ispešnih ekonomija.

Mada je nekada bila siromašna zemlja, Južna Koreja je danas medju najbogatijim državama Azije. Sa elektronskom i automobilskom industrijom na svetskom nivou, životni standard Južne Koreje se može porediti sa standardom Saudijekse Arabije.

Južna Koreja je takodje navedena u izveštaju Komisije Svetske banke za rast i razvoj kao jedna od samo 13 zemalja, koje su u periodu posle Drugog svetskog rata ostvarile prosečan rast od sedam odsto godišnje tokom najmanje 25 godina. Mada se u izveštaju komisije navodi da nema striktnih pravila, njen potpredsednik Deni Lajpciger kaže da odredjeni elementi ekonomske politike moraju da budu prisutni da bi zemlje u razvoju mogle da napreduju.

Mi smatramo da je rast ključni faktor da bi se smanjilo siromaštvo i stoga se nadamo da će ovaj izveštaj pružiti državnim liderima ideje i iskustvo na osnovu kojih će moći da odaberu elemente koji su neophodni da bi se došlo do sveobuhvatnog, održivog i dugoročnog rasta u njihovim zemljama,” kaže Lajpciger.

U izveštaju se takodje navodi da je za dugoročni rast neophodno da vlade medjusobno saradjuju i obavljaju razmenu u okviru globalne ekonomije. Interakcije takodje proizvode nove ideje i saznanja i stvaraju nova tržišta i prilike za izvoz dobara. Jedan od autora izveštaja je i južnoafrički ministar finansija Trevor Manuel.

Ne radi se o masivnom vladinom aparatu koji reguliše ekonomiju putem centralnog plana. Radi se o tome da vlade pronadju specifične uloge kao poslodavci, kao politički odlučioci i regulatori koji doprinose rastu,” kaže on.

Medjutim, doprinositi rastu pretpostavja i odredjene pobaveze. U izveštaju se ukazuje da zemlje u razvoju moraju da investiraju najmanje 25 odsto bruto domaćeg proizvoda u radnu snagu i infrastrukturu. Lideri takodje treba da pruže podršku svojim gradjanima koji će možda morati da prodju kroz period ekonomskih teškoća da bi stigli do obećanih rezultata u budućnosti. Singapurski ministar za monetarnu politiku Go Čok Tong kaže da se bez liderstva strani investitori neće pojaviti.

Ekonomski rast je apsolutno neophodan da bi se iskorenilo siromaštvo i da bi se poboljšao životni standard. Vlade bi trebalo da stvore povoljno okruženje, ali je privatni sektor taj koji investira i stvara bogatatsvo gradjana,” kaže Tong.

U izveštaju o rastu vlade zemalja u razvoju se takodje pozivaju da preduzmu mere kako bi kontrolisale posledice rastućih cena hrane. Komisija ističe da vlade mroaju da pruže odgovarajuću bezbednost svojim gradjanima i uvedu mehanizme preraspodele prihoda kako bi zaštitile delove stanovništva koji su najviše na udaru.

Glavni cilj izveštaja je da liderima zemalja u razvoju pruži priliku da osmisle adekvatnu kombinciju mera ekonomske politike koja će im omogućiti da ostvare puni potencijal njihovih ekonomija.

XS
SM
MD
LG