Linkovi

Gelbard: Koštuničina grupa bi mogla da odbije investitore i Evropu


Bivši specijalni američki izaslanik za Balkan, Robert Gelbard, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, osvrnuo se na aktuelnu političku situaciju u Srbiji, mogućnost novih pregovora o Kosovu i stavove njemu bliskog predsedničkog kandidata Demokratske stranke Baraka Obame o Srbiji i Kosovu. Govoreći o trenutnoj srpskoj političkoj zbilji, Gelbard kaže:

GELBARD: Moj utisak je da je srpski narod glasao za proevropsku orijentaciju, odnosno da Srbija bude deo EU. Istovremeno, EU je pokazala, kroz potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i druge gestove, ukljućujući i Sporazum o bezviznom režimu, da želi da prihvati Srbiju i srpski narod. Sada je vreme da srpski narod da smernice svojim političkim liderima – da jasno kaže da želi da ulazak u EU postane realnost. Radikalna stranka još nije pokazala dovoljno zrelosti i nije spremna da se distancira od Šešelja i svoje prošlosti. Surpotno tome, impresioniran sam Socijlističkom partijom koja je preduzela neke korake da prihavti ideale demokratije i bude deo Socijalističke internatcionale. Dačić pokazuje progresivan stav u tom pogledu. Srbija je sada na raskrsnici i u kritičnom momentu. Demokratska stranka i njoj naklonjene grupe su pokazale da imaju podršku srpskog naroda. One bi mogle da naprave ogroman napredak i donesu srpskom veći prosperitet, veće investicije i nova radna mesta. Ako se krene starim putem sa Koštiuničinom grupom, bojim se da bi to moglo da odbije investitore i Evropu. Ja sam lično duboko razočaran premijerom Koštunicom i njegovim radom proteklih godina. Dosadašnji ekonomski uspeh u Srbiji se može pripisati Demokratskoj stranci i ljudima iz G-17. Što se tiče Kosova, Košutnica imao izvanrednu, pa čak i istorijsku mogućnost da preduzme pozitivne akcije prema kosovskim Albancima i, ako je želeo da Kosovo ostane deo Srbije, mislim da je to mogao da učini i da pokaže kosovskim Albancima da je ono što se dogodilo u prošlosti bila greška i da poradi na unapredjenju odnosa. Umesto toga, na pregovorima on na njih nije ni gledao, nije hteo da se rukuje sa njima. Poneo se prema njima sa prezrenjem i uvredljivo. To je proizvelo tešku situaciju i smatram da je ishodu kosovskih pregovora značajno doprineo upravo Koštunica.

GLAS AMERIKE: Pod kakvim okolnostima bi mogli da se, eventuialno, nastave pregovori o statusu Kosova?

GELBARD: Kosovo je sada suverena država. Nova srpska vlada zna da mora živeti sa Kosovom i potreban je, bez obzira na sve, dijalog Beograda i Prištine. Nije do Rusije, Indije, Kine ili Brazila da diktiraju bilo kakve poteze. Nova srpska vlast i kosovska uprava bi trebalo da počnu da razgovaraju i od njih će zavisiti budući razvoj dogadjaja.

GLAS AMERIKE: Kao jedan od spoljnopolitickih savetnika predsedničkog kandidata Baraka Obame, recite nam kakav je njegov stav prema Srbiji i kosovskom pitanju?

GELBARD: Senator Obama je jasno izneo svoj stav u saopštenju izdatom nakon deklaracije o nezavisnosti Kosova - o Srbiji i o Kosovu. Obama je rekao da Kosovo, koje je sada nezavisno, ima uzuzetnu odgovornost. Priština mora da pokaže da je ozbiljna u pogledu razvoja demokrtskih institucija, jake tržišno orijentisane ekonomiije i da stvori atmosferu koja bi privukla strane investicije. Priština mora da zaštiti prava manjina, Srba i drugih. Albanci moraju da pokažu da su ozbiljni. Što se tiče Sribje, senator Obama je rekao da snažno podržava progres koji je Srbija postigla proteklih nekoliko godina i da snažno podržava potrebu za ekonomskim progresom, vladavinom zakona i jačanju demokratskih institucija. Senator Obama je naglasio da je Srbija važna zemlja i da je utvrdjivanje demokratije u Srbiji suštinki važno.

XS
SM
MD
LG