Linkovi

Izrael i Hezbolah preduzimaju prvi korak ka mogućoj razmeni zatvorenika


Dva ljuta Bliskostočna neprijatelja na putu su da počnu da razmenjuju zarobljenike. Izrael je deportovao jednog svog državljana koji je rođenog u Libanu, a osudjen je za špijuniranje u korist Hezbolaha. Taj potez se tumači i kao prvi korak ka razmeni zarobljenika dve strane.

Istovremeno, Hezbolah je neočekivano vratio posmrtne ostatke jednog izraelskog vojnika, koji je poginuo u libanskom ratu pre dve godine. Hezbolah taj potez opisuje kao «gest dobre volje», koji Izrael nije komentarisao. Time se samo naglašava delikatnost pregovora o razmeni zarobljenika, koji se odvijaju pod pokroviteljstvom Nemačke.

Nasim Nisr, 39-godišnji osuđenik zbog špijunaže u korist Hezbolaha, zagrlio je, nakon prelaska granice u Liban, svoje uplakane rodjake. Nisr se zahvalio lideru Hezbolaha Hasanu Nasralahu zbog toga što je upriličio njegovo oslobadjanje.

Prošle nedelje, vođa Hezbolaha nagovestio je da je razmena zatvorenika za dva pritvorena izraelska vojnika na pomolu. Ti vojnici su zarobljeni u prekograničnom napadu Hezbolaha, koji je doveo do rata u Libanu 2006. godine. U skladu sa sporazumom koji je još u pripremi, Izrael bi oslobodio sedam zatvorenika Hezbolaha u zamenu za te vojnike.

Izrael je i do sada razmenjivao stotine zatvorenika za svoje zarobljene vojnike, te bi stoga - ova relativno niska cena koju traži Hezbolah, mogla da znači loše vesti za porodice dva nestala vojnika. Izraelski analitičar Džonatan Spajer kaže:

«Ako je zbilja reč o tako malom broju zatvorenika, to navodi na pomisao da dva oteta izraelska vojnika možda zapravo nisu živi», kaže Spajer.

Dva vojnika su inače prilikom otmice teško ranjena i Hezbolah do sada nije pokazao Crvenom krstu niti nemačkim posrednicima bilo kakve znake da su oni živi.

XS
SM
MD
LG