Linkovi

Biogoriva, predmet spora otkako su počele da skaču cene hrane


Kritičari tvrde da je hrana skuplja zbog toga što se na obradivim površinama sve češće gaje kukuruz, soja, šećerna trska i drugi agro-proizvodi namenjeni proizvodnji biogoriva.

U Sjedinjenim Državama približno jedna trećina uzgajanog kukuruza je namenjena proizvodnji etanola, mada ova vrsta alternativnog goriva namiruje svega tri odsto američkih potreba u benzinu. Glavni svetski izvoznik etanola baziranog na šećernoj trsci je Brazil. Evropa je, pak, najveći proizvođač biodizela u svetu. Evropljani planiraju da do 2020. godine povećaju proizvodnju biodizela za deset odsto kako bi se smanjila količina izduvnih gasova u atmosferi.

No, mnogi stručnjaci tvrde da je proizvodnja biogoriva jedan od glavnih uzročnika naglog skoka cena hrane u svetu. Katarina Volberg, ekspert Foruma za globalnu politiku sa sedištem u Njujorku, smatra da treba odustati od biogoriva kao alternativnog izvora energije.

«Pretvaranje hrane u gorivo podstiče konkurenciju u upotrebi zemlje, vode i raznih drugih resursa i takođe utiče na nivo cena i zaliha hrane. Takva proizvodnja je neodrživa i sa ekološkog stanovništa. Ona nije zelena tehnologija.»

Međutim, zagovornici biogoriva navode podatke američke vlade prema kojima svega tri odsto porasta cena hrane u svetu može da se pripiše povećanoj proizvodnji biogoriva.

Džordž Hjuber, hemijski inženjer na Univerzitetu Masačusetsa u Amherstu, dodaje da treba praviti razliku između više vrsta biogoriva.

«Problematična su samo ona biogoriva koja su bazirana na poljoprivrednim proizvodima, kao što je kukuruz. S druge strane, biogoriva proizvedena od prerađene celuloze, koja nije jestiva, ne ugrožavaju direktno obim proizvodnje hrane.»

Zahvaljujući izobilju jeftine celuloze trebalo bi vršiti dalja istraživanja proizvodnje biogoriva, kako bi se na bolji način mogle zadovoljavati sve veće energetske potrebe širom svetu, kaže Hjuber.

Međutim, Katarina Volberg iz Foruma za globalnu politiku upozorava da bi povećana proizvodnja sadašnje vrste biogoriva mogla da iscrpi prirodne resurse.

«Dosadašnja istraživanja i razvoj, reklo bi se, ili još uvek nisu dovela do pronalaska efikasnog biogoriva, ili ta vrsta energetske alternative nameće konkurenciju u korišćenju poljoprivrednog zemljišta i potrošnji vode. Proizvodnja brazilskog tipa biogoriva pokazuje se da je neodrživa. Poznato je, na primer, da su neke kompanije u potrazi za zemljom nemilosrdno posekle šume. Mislim da se suviše optimistički gleda na ulogu biogoriva.»

Većina stručnjaka predviđa da će kontroverza o korisnosti biogoriva trajati sve dok ne bude pronađena sledeća generacija alternativnih energetskih izvora, do čega bi moglo doći u narednih 4 do 5 godina.

XS
SM
MD
LG