Linkovi

Glasači Demokratske stranke glasaju na poslednjim primarnim izborima


Glasači Demokratske stranke glasaju ove nedelje na poslednjim primarnim izborima za predsedničku nominaciju. Saradnica Glasa Amerike Pola Vulfson prenosi očekivanja stranačkih funkcionera da se žestoka borba Hilari Klinton i Baraka Obame okonča i stranka ujedini iza kandidata koji će u novembru izaći na megdan republikancima.

Nekoliko meseci nakon prvih primarnih izbora i stranačkih skupova u Ajovi i Nju Hempširu, dugi proces primarnih izbora privodi se kraju. Nedeljno glasanje u Portoriku, te izbori u Montani i Južnoj Dakoti u utorak označavaju kraj izjašnjavanja.

U ovom momentu, senator iz Ilinoja Barak Obama ima prednost u broju delegatskih glasova pred konvenciju stranke u avgustu. Medjutim, senatorka Hilari Klinton osvojila je ukupno više glasova jer je pobedila na primarnim izborima u državama sa velikim brojem stanonvika poput Kalifornije i Teksasa.

Oboje nastoje da pridobiju glasove delegata koji nisu obavezani rezultatima primarnih izbora i imaju diskreciono pravo da glasaju po sopstvenom nahođenju na konvenciji stranke. Ti, takozvani superdelegati, će najverovatnije obezbediti prednost pobedniku. Predsednik Demokratske stranke, Hauard Din, traži da superdelegati odluče što je pre moguće kome će dati svoj glas. On je to ponovio gostujući u programu TV mreže ABC:

«Ovo se mora okončati u junu. Ne želimo da na konvenciji imamo veliku bitku i izgubimo predsedničke izbore.»

Hauard Din priznaje da je proces nominacije stvorio duboke podele u stranci i ističe da će Barak Obama i Hilari Klinton morati da se pomire.

«Oni to znaju. To su dva stvarna profesionalca koji su dugo u politici. Misim da oni vrednuju svoju zemlju više od svoje stranke i to je najvažnije.»

Hauard Din se oglasio dan pošto su se funkcioneri Demokratske stranke saglasili o rešenju spora u vezi sa delegatima dve ključne države - Floride i Mičigena.
Obe države su bile u opasnosti da izgube pravo glasa na konvenciji zbog toga što su, suprotno instrukcijama centrale stranke, pre vremena organizovale primarne izbore. U sklopu kompromisnog rešenja delegati iz obe države biće prisutni, ali će imati pravo na samo po pola glasa.

Kampanja senatorke Klinton žestoko se trudila da se ukine suspenzija delegata Mičigena i Floride, jer je ona pobedila u obe države. Uskraćivanjem punopravnog prava glasa svim delegatima, izborni štab senatorke iz Njujorka nije zadovoljan. Šef njene kampanje Teri Mekalif rekao je da će se borba za delegatske glasove nastaviti sve dok jedan od kandidata ne dobije većinu potrebnu za nominaciju:

«Mi se nećemo povući sve dok neko ne bude imao dovoljnu podršku da dobije nominaciju»

Obamini saradnici, među kojima je i kongresmen Dejvid Bonior, ne očekuju da se kampanja završi odmah nakon glasanja u utorak, ali veruju da Obama ima momentum i da će to uticati da ga potreban broj superdelegata podrži do kraja iduće sedmice. Bonior veruje da će Klintonova i Obama učiniti sve da se stranka što bolje suprotstavi republikancu Džonu Mekejnu u novembru.

«Ovo je bila teška, duga i naporna kampanja za sve. Senatorka Klinton se borila žestoko i srušila je neke vrlo važne barijere. Važno je da ljudi to razumiju i da poštuju napor koji je ona učinila»

Kongresmen Bonior je bio gost nedeljnog programa televizije Fox.

XS
SM
MD
LG