Linkovi

Da li tradicionalna medicina može da dostigne medicinsku nauku?


Sada vodeći naučnici proučavaju biljnu medicinu kako bi ustanovili da li ona može da dostigne medicinsku nauku ili da je, možda, čak i prevazidje. U šumama u podnožju planine Kenije, Džek Gidi, kenijski vodeći travar, sakuplja biljke.

«Seckamo ih, sušimo ih, klasifikujemo. I mešamo ih i pakujemo u vrstu lekova koje želimo,» kaže on.

Doktor Džefri Rukunga iz kenijskog Instituta za medicinska istraživanja kaže da je pre mnogo godina, tradicionalna medicina bila neosnovano povezana sa veštičarenjem. Medjutim, danas je tradicionalna medicina zadobila novo poštovanje medju medicinskim naučnicima.

«Tradicionalna medicina u kombinaciji sa modernom naukom mogla bi zapravo da ima veliki potencijal za lekove protiv mnogih bolesti».

U Sjedinjenim Državama, naučnici obavljaju slična istraživanja. Na univerzitetu države Misuri, profesor Majk Gold kaže da istraživači proučavaju hiljade hemikalija u kori, lišću i plodu drveta crvenog kedra.

«Postoji mnogo različitih hemikalija koje proučavamo kako bi saznali šta je njihov mogući potencijal - da li mogu da se koriste kao insekticidi, fungicidi, lekovi protiv raka i tako dalje,» kaže on.

Ember Spon struže koru drveta. Ona kaže da su istraživači već otkrili neke fitohemikalije koje su pogodne za moguću medicinsku upotrebu.

«Ustanovili smo da su fitohemikalije najjače u plodu i listu. To nas raduje zato što su to delovi drveta koji se najlakše obnavljaju,» kaže Spon.

Istraživači su pronašli dve antibakterijske fitohemikalije. Ali, kako kažu, najviše ih je oduševilo što su pronašli agens koji bi mogao da pomogne u borbi protiv raka kože ili predupredjivanju te bolesti. Hemijske dobrobiti ovog drveta još nisu istražene u potpunosti i potrebno je još otkrića koja će jednog dana možda biti dostupna u apotekama. U medjuvrmenu, u Istočnoj Africi, rad na kenijskom Institutu za medicinska istraživanja mogao bi da rezultira i u pronalasku novih tretmana za malariju.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG