Linkovi

Sjedinjene Države smatraju da bi iranski nuklearni program mogao dovesti do katastrofe


Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli izjavio je da bi svet izdao buduće generacije ako bi dozvolio da Iran razvije nuklearnu bombu i dodao da bi to predstavljalo katastrofu za Bliski Istok i svet u celini. Međutim, kritičari politike administracije zagovaraju pregovore sa iranskom vladom.

Početkom godine diplomatama u Teheranu je omogućeno da obiđu iranske nuklearne instalacije. Vladini zvaničnici su tom prilikom isticali da iranski nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu.

Međutim, Sjedinjene Države i Evropska Unija optužuju Iran da program za obogaćivanje uranijuma koristi za proizvodnju nuklearnog oružja. Po rečima savetnika za nacionalnu bezbednost, Stivena Hedlija, svet ne bi smeo da dozvoli Teheranu da - dok odugovlači sa započinjanjem pregovora nastavlja aktivnosti za proizvodnju atomskog oružja.

«Mislim se da se možemo složiti da bi za mir na Bliskom Istoku bilo katastrofalno da Iran poseduje nuklearno oružje.»

Obraćajući se predstavnicima više od 80 zemalja, koje su potpisale ugovor o neširenju nuklearnog oružja, Hedli je, ovde u Vašingtonu, rekao da se svet radikalno izmenio od kraja hladnoratovskog perioda tokom kojeg je centralno pitanje američke nacionalne bezbednosti bilo vezano za sovjetski arsenal atomskog oružja.

Hedli je dodao da su teroristički napadi 11. septembra, 2001, srušili ideju da u post-hladnoratovskoj eri svet više nije suočen sa ozbiljnim opasnostima. Stoga se mora sprečiti da Iran razvije nuklearno oružje, rekao je Hedli.

«Mi nećemo izdati buduće generacije i dozvoliti Iranu da poseduje nuklearno oružje. Posebno zabrinjava to što bi Iran, koji inače podržava terorizam u svetu, potencijalno mogao da širi oružje masovnog uništenja, koje bi posrednim putem moglo da stigne u ruke terorista.»

Dok Hedli ističe da će Sjedinjene Države i zapadni partneri i dalje vršiti pritisak na Iran putem sankcija Ujedinjenih nacija i diplomatske izolacije, on je takođe naglasio da su vrata otvorena za nalaženje rešenja putem pregovora.

Amerika i druge vodeće sile u svetu ponudile su Iranu podsticajne mere ukoliko odustane od programa za obogaćivanje uranijuma. Hedli dodaje da će diplomatski napori biti nastavljeni.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost, Zbignjev Bžežinski tvrdi da će sadašnja američka politika, koja uključuje pretnju vojne akcije, gotovo sigurno dovesti do toga da se Iran naoruža nuklearnim oružjem.

«Politika koja stvara utisak da Amerika želi da nametne svoju volju Iranu, jeste politika koja pojačava zabrinutost za bezbednost Irana, umanjuje šanse za postizanje kompromisa i povećava značaj posedovanja nuklearnog oružja kao sredstva samoodbrane i predupređivanja.»

Bžežinski smatra da bi pregovori doveli do boljih odnosa između dve zemlje i podstakli demokratske procese u Iranu.

«Što su odnosi između Sjedinjenih Država i Irana napetiji, to su slobode u toj zemlji više ograničene. Znamo iz iskustva sa drugim zemljama da su – kada su odnosi opušteniji i slobode veće.»

Bžežinski se zalaže za širi i fleksibilniji pristup Iranu. On tvrdi da bi to povećalo izglede za postizanje međunarodnog dogovora o davanju Iranu mogućnost da poseduje nuklearni program, koji se ne bi mogao tako lako skrenuti na razvoj nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG