Linkovi

Alterman : Predsednik više ne pokušava da prekroji Bliski istok sa daljine


Predsednik Buš, ipak, nije bio u poseti Bliskom istoku samo da bi potvrdio američku privrženost Izraelu, već i da bi pokušao da ubrza proces mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca. Obe strane su se na mirovnoj konferenciji u Anapolisu, nadomak Vašingtona, prošlog novembra, obavezale da će uložiti sve napore za postizanje dogovora formiranja nezavisne palestinske države. Za sada nema pomaka u pregovorima.

Administracija predsednika Buša je tokom godina više puta kritikovana zbog nedovoljno aktivnosti koje je uložila u rešenje nekih spornih pitanja na Bliskom istoku, među kojima su i izgradnja izraelskih naselja na Zapadnoj Obali, napadi Hamasa iz Pojasa Gaze na Izrael i formiranje palestinske države. Pred sam kraj svog mandata, predsednik Buš je inicirao mirovnu konferenciju, koja je održana u Anapolisu u saveznoj državi Merilend u novembru prošle godine. Ta konferencija pod pokroviteljstvom SAD se smatra uspešnom s obzirom da su izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsednik Mahmud Abas potpisali sporazum kojim su se obavezali da će u roku od mesec dana obnoviti mirovne pregovore koji su obustavljeni pre 8 godina. Međutim, u sporazumu iz Anapolisa ne nude se rešenja za ključne probleme kao što su status Jerusalima, granice palestinske države i status palestinskih izbeglica. Predsednik Buš je odlučan u nameri da se postigne dvodržavno rešenje do kraja godine što se podudara sa njegovim odlaskom iz Bele kuće.

«Veoma je važno da međunarodna zajednica podrži napore ova dva lidera tokom budućih bilateralnih pregovora. Lično sam im obećao da će SAD biti vrlo angažovane u tom procesu».

Ali uz sve napore, ovaj pokušaj predsednika Buša za sada ne ide po planu. Analitičar Centra za strateške i međunarodne studije Džon Alterman, kaže da je Buš možda zagrizao preveliki zalogaj.

«Predsednik više ne pokušava da prekroji Bliski istok sa daljine. On sada koristi strategiju uvrtanja ruke i ubeđivanja lidera u četiri oka. Možda će postići neki napredak, ali problemi u tom regionu su preveliki i ima ih previše da bi bili rešeni jednom posetom».

Buš je početkom ove godine prvi put posetio Izrael i Zapadnu Obalu od kada je preuzeo dužnost predsednika 2001. godine. Pri nedavnom boravku u tom regionu povodom proslave 60. godina izraelske države, on je obišao Saudijsku Arabiju i Egipat gde je pokušao da animira lidere tih zemalja da pomognu u mirovnom procesu. Mnogi su ipak pesimistični u pogledu postizanja zadatog cilja, između ostalog zbog predstojećih predsedničkih izbora u SAD i nestabilne situacije u vladi Izraela nastale posle pokretanja postupka protiv premijera Olmerta, koji je optužen za korupciju.

XS
SM
MD
LG