Linkovi

Novoformirana koalicija SRS, DSS i SPS za Beograd traži hitan sastanak


Formiranje vladajuće koalicije i preuzimanje vlasti u Beogradu gurnulo u drugi plan pregovore o formiranju nove republičke vlade.

Novoformirana koalicija radikala, narodnjaka i socijalista za Beograd traži od predsednika Skupštine grada Zorana Alimpića hitan sastanak u ponedeljak kako bi preinačio svoju odluku da konstitutivnu sednicu Skupštine grada zakaže za 14. jul. Predstavnici te koalicije upozorili su da neće tolerisati odlaganje sednice skupštine grada i pozvali Alimpića da omogući sprovođenje većinske volje Beograđana. Tim povodom oglasio se pisanim saopštenjem i premijer tehničke vlade Vojislav Koštunica koji je naglasio da se sprečavanjem izbora novih vlasti u Beogradu podriva demokratski poredak i ugrožavaju državne institucije.

S druge strane, predsednik Skupštine grada Zoran Alimpić tvrdi da je pri zakazivanju konstitutivne sednice Skupštine grada za 14. jul poštovao zakon i zakonske rokove i da je to radio u interesu Beograda i Beograđana. I programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Marko Blagojević smatra da je odluka o zakazivanju sednice gradske skupštine za 14. jul potpuno u skladu sa zakonima o lokalnoj samoupravi i lokalnim izborima. Tu prostora za tumačenja prosto nema i jedna i druga odredba ovog zakona su dovoljno jasne, rekao je Blagojević.

I profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da gradonačelniku Beograda Zoranu Alimpiću zakon daje mogućnost da konstitutivnu sednicu Skupštine grada zakaže do druge polovine jula. Profesor Stojiljković ocenjuje da se Srpskoj radikalnoj stranci žuri da formira republičku vladu jer bi sadašnju koaliciju na gradskom nivou mogla da ugrozi eventualna drugačija koalicija na nivou republike. a vicepremijer tehničke vlade Božidar Đelić izjavio je da nije moguće zamisliti vladu na republičkom nivou koja ima drugačiji cilj od gradskih vlasti u Beogradu.

XS
SM
MD
LG