Linkovi

Rahim Ademi oslobođen optužbe, Mirku Norcu kazna od sedam godina zatvora


Prvooptuženi za zločine u Medačkom džepu Rahim Ademi oslobođen je optužbe, dok je drugooptuženom Mirku Norcu dosuđena kazna od sedam godina zatvora. Presudu je danas, nakon gotovo godinu dana od početka suđenja, saopštio predsednik sudskog veća Županijskog suda u Zagrebu Marin Mrčela.

Prema obrazloženju presude koju je iznio sudac Marin Mrčela prvooptuženi Rahim Ademi oslobađa se odgovornosti jer je u postupku dokazano da je tokom operacije Medački Džep imao sužene komandne odgovornosti, odnosno da je većinu komandi izdavao izaslanik glavnog štaba tada kapetan bojnog broda Davor Domazet Lošo. Istovremeno, drugoopuženi general Mirko Norac je proglašen krivim po komandnoj odgovornosti i osuđen na sedam godina zatvora jer je utvrđeno da je znao za zločine ali nije ništa učinio da se zločin spriječi i sankcioniše. Optuženima je suđeno za ubojstva 23 srpskih civila i pet zarobljenika kao i palež i pljačku njihove imovine, a Medački Džep je prvi slučaj čije je procesuiranje Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu.

Na današnju presudu žalbu je najavio Norčev advokat Željko Olujić, ali i tužilaštvo nezadovoljno presudom u slučaju generala Ademija. Da podsjetim, generala Mirka Norca sud u Rijeci već je proglasio krivim za zločine nad srpskim civilima u Gospiću i osuđen je na dvanaestogodišnju zatvorsku kaznu koju izdržava u zatvoru u Lipovici.

Zamoljena za komentar današnje presude potpredsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor je izjavila kako se iz principijelnih razloga ne želi miješati u rad sudova, ali da je Hrvatska ovim postupkom položila ispit i dokazala kako ima kvalitetno prvosuđe. S druge strane, predstavnik opozicionog SDP-a Ivo Josipović upozorava da je procesu nedvojbeno dokazano kako je u Medačkom Džepu postojala paralelna linija komandovanja u koju je bio uključen danas penzionisani admiral Davor Domazet Lošo, te će biti interesantno vidjeti hoće li se pravosuđe okrenuti u tom smjeru.

U međuvremenu, različita udruženja hrvatskih ratnih veterena izražavaju najdublje ogorčenje zbog presude Mirku Norcu, te je opisuju kao „nastavak satanizacije domovinskog rata i izjednačavanja krivice agresora i žrtve“.

XS
SM
MD
LG