Linkovi

Burmanska vojna vlada saopštila da su glasači potvrdili predlog ustava sa 92 odsto glasova «za»


Državna televizija Burme objavila je da je novi ustav zemlje od danas na snazi, posle potvrde na nacionalnom referendumu koji je održan prošle nedelje u regionu koji je razorio ciklon.

U izveštajima medija navodi se da je burmanski vojni lider, general Tan Šve potpisao je ukaz koji je odmah postao izvršan. Vlada je saopštila da će potvrda ustava voditi ka opštim izborima 2010.

Opozicione i grupe za zaštitu ljudskih prava navode da će on samo pojačati vojnu huntu. Burmanska vojna vlada saopštila je da su glasači potvrdili predlog ustava sa 92 odsto glasova «za». U većem delu zemlje glasalo se 10. maja, samo nedelju dana nakon što je ciklon Nargis razorio veći deo juga zemlje i usmrtio hiljade ljudi. U najgore pogodjenim oblastima, u kojima mnoge žrtve ciklona i dalje žive u privremenim skloništima, referendum je odložen za dve sedmice.

Medjunarodne humanitarne organizacije saopštile su da, iako je burmanska vojna vlada odobrila vize, i dalje onemogućava stranim humanirarcima da putuju u oblast najteže pogodjenom ciklonom Nargis, deltu reke Iravadi. Zvaničnici UN izjavili su da se tokom prošle nedelje Burma otvorila, odobravajući sve zahteve za vize posle sastanka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna sa vojnim liderom Burme generalom Tan Šveom. Medjutim, zvaničnici su takodje rekli da je samo mali broj stranih humanitaraca mogao da putuje u deltu u kojoj je prema procenama 2,5 milina ljudi i dalje bez vode, hrane i medicinske pomoći. Burmanska vojna hunta je već saopštila da su napori za pomoć završeni i da je vreme za rekonstrukciju. Burma je za te svrhe zatražila 11 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG