Linkovi

Ehud Olmert kaže da neće podneti ostavku zbog korupcionaškog skandala


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_olmert_Talansky_israel_27may08_eng_175.jpg" width=190 align=left vspace=2 border=0>Pritisak na izraelskog premijera da, zbog korupcionaškog skandala, podnese ostavku sve je jači, ali on, po svemu sudeći – nema nameru da se povuče.

Premijer Ehud Olmert odbacuje zahteve da podnese ostavku nakon što je jedan američki biznismen rekao da mu je davao kovertiranu gotovinu kako bi premijer živeo u luksuzu. Tužioci sumnjaju da je u pitanju pranje novca i podmićivanje vlasti, mada Olmert tvrdi da je nevin sve dok se ne dokaže da je kriv i da se, poput drugih skandala koje preživeo, ni ovog puta ništa neće dogoditi.

Olmertova moć u vladi je dovedena u pitanje juče, kad je ministar odbrane Ehud Barak, zahtevao da premijer podnese ostavku zbog optužbi da je korumpiran. Barak je pretio da će povući ministre iz svoje Laburističke stranke iz koalicione vlade, što bi dovelo do prevremenih izbora. Medjutim, mada oslabljen, Olmert nije napustio položaj, kaže urednik Džeruzalem Posta, Dejvid Horovic.

«On je politički borac i on će ovo prebroditi. Svaki dan tokom kojeg osujeti neposrednu pretnju biće pobeda i znajući Olmerta, on će nastojati da to postigne.»

I mada je ovaj korupcionaški skandal neprijatan i nanosi štetu, još nije jasno da li je Olmert prekršio zakon. Advokat Haim Kac:

«Pre svega, trebalo bi da razmislimo. Da li pitanju je protivzakonito, krivično delo? I uprkos medijskom cirkusu, prerano je podići optužnicu protiv njega.»

Olmert kaže da će, ako protiv njega bude podignuta optužnica, podneti ostavku. Medjutim, evenutalna optužnica se ne očekuje ni za nekoliko meseci, što znači da će to tada Olmert po svemuz sudeći ostati na položaju.

XS
SM
MD
LG