Linkovi

Duel Obame i Mekejna na predsedničkim izborima u novembru sve izvesniji


Na političkoj sceni Sjedinjenih Država, sve veća pažnja obraća se na sve verovatniji novembarski duel senatora Baraka Obame i Džona Mekejna. No, Obamin rival u taboru Demokrata – senatorka Hilari Klinton, ne odustaje od trke za nominaciju uprkos sve manjim šansama da do nje dođe.

Pod pretpostavkom da će senator Obama zadržati preimućstvo u broju delegata na konvenciji i da će biti nominovan za kandidata Demokratske stranke, obrisi kampanje na novembarskim izborima već se naziru. Obama se ovih dana ne obazire previše na senatorku Hilari Klinton, već je oštricu kampanje usmerio na budućem republikanskom kandidatu, senatoru Džonu Mekejnu.

On se u svakom nastupu predstavlja kao reformski kandidat i pokušava da Mekejna poveže sa Bušovom administracijom – bilo da govori o ratu u Iraku, bilo o posustaloj ekonomiji.

"Imamo dovoljno politike Džordža Buša i Džona Mekejna koja ne može, neće ili čak neće pokušati. Ne možemo dozvoliti još jednog predsednika koji ne pokušava da stane uz radnike. Verujem da je vreme za promjene. Vreme je da Vašington počne da radi za radnike i zbog toga smo ovde danas."

Mekejn će se verovatno suočiti sa komplikovanom predizbornom atmosferom uoči novembarskog glasanja. Podrška predsedniku Bušu nikada nije bila manja, a javnost predsednikovu politiku prema Iraku i ekonomiji ocenjuje negativno. Mekejn će se, kako se očekuje, fokusirati na Obamino relativno neiskustvo i staviti pod upitnik sposobnost senatora iz Ilinoja da odgovori na vojne i bezbednosne izazove.

Na primer, Mekejn je, prilikom predstavljanja plana sprečavanja nuklearne proliferacije, kritikovao Obamin predlog da se direktno angažuje u komunikaciji sa američkim neprijateljima u inostranstvu.

"Mnogi veruju da je sve što bi trebalo da uradimo da zaustavimo nuklearne programe neprijateljskih vlada – to da naš predsednik sedne i razgovara sa liderima u Pjongjangu i Teheranu, kao da nismo poklušali da ostvarimo komunikaciju sa tim vladama tokom protekle dve decenije."

Među ostalim temama koje će dominirati kampanjom svakako će se naći zdravstveno osiguranje u Americi i odnosi sa Iranom i Kinom.

I pored toga što se javnost sve više fokusira na potencijalni duel Obama-Mekejn u novembru, senator iz Ilinoja moraće prethodno da potvrdi partijsku nominaciju. Obama ima skoro nedostižnu prednost u broju delegatskih mjesta na konvenciji, ali senatorka Hilari Klinton još ne odustaje.

"Mnogo je onih koji bi željeli da su ovi izbori završeni prije nekoliko mjeseci, prije nego su svi dobili priliku da se izjasne. Ja nisam među njima. Kako su izbori odmicali, ja sam bila sve bolja, tako da sam vrlo uzbuđena uoči glasanja u Montani."

Obama očekuje da će ipak registrovati dovoljnu delegatsku podršku da osigura nominaciju kad se primarni izbori završe 3. juna. Potom će pokušati da ujedini stranku pred duel sa Mekejnom. Norman Ornstin, politički ekspert u Institutu American Enterprise kaže:

"Da bi ujedinili ljude, što će se u konačnom desiti, želite da se osjećaju kao da je proces odrađen do kraja i da su svi dobili priliku da se izjasne."

Nedavna istraživanja javnog mnjena ukazuju na neizvjesno nadmetanje bez obzira na to ko će od Demokrata izaći na magdan Mekejnu. Istraživanje Galupa indicira da Mekejn ima prednost u odnosu na Obamu 47 prema 44 odsto, dok Klintonova ima prednost 48 prema 45 odsto u odnosu na republikanca iz Arizone.

XS
SM
MD
LG