Linkovi

Učesnici konferencije UN u Štokholmu jednoglasno usvojili deklaraciju


Učesnici konferencije Ujedinjenih nacija u Štokholmu jednoglasno su usvojili deklaraciju kojom se pozdravljaju napori Iraka da poboljša bezbjednost u zemlji i bori se protiv nasilja i terorizma.

Generalni sekretar Svjetske organizacije Ban Ki Mun pohvalio je, kako je naveo, primjetan napredak u Iraku, ali i istakao da predstoje mnogi izazovi, uključujući održavanje izbora, poboljšanje ljudskih prava i vladavine zakona i koordinaciju i isporuku humanitarne I pomoći za rekonstrukciju i razvoj.

Takođe je naveo da bi Bagdad mogao da postigne te ciljeve uz međunarodnu pomoć I kazao da su Ujedinjene Nacije riješene da pomognu. Irački premijer Nuri al maliki takođe je pohvalio uspjeh svoje zemlje, kao i konferencije.

Maliki je pozvao svjetske lidere da oproste iračke dugove, koji, kako je naveo, usporavaju napore za obnovu zemlje. I američki sekretar Kondoliza Rajs osvrnula se na napredak ostvaren u Iraku I pozvala međunarodnu zajednicu da poboljša diplomatske, ekonomske, društvene i kulturne veze sa tom zemljom.

XS
SM
MD
LG