Linkovi

Lokalne organizacije i policija bore se protiv kriminala u američkoj prestonici


U Vašingtonu je sve više pucnjave i uličnog nasilja. U američkoj prestonici, u kojoj živi nešto više od pola miliona stanovnika, već su zabeležene desetine ubistava ove godine. Policija navodi da je broj oružanih napada u porastu, zbog čega su mnogi građani ogorčeni.

U mnogim delovima Vašingtona, pucnjava se može čuti u bilo koje doba noći. Lokalne televizijske stanice gotovo svakodnevno izveštavaju o uličnom nasilju, koga je sve više u poslednjih nekoliko meseci i to često sa fatalnim ishodom.

U američkoj prestonici je u poslednja dva meseca zabeleženo 338 oružanih napada,uprkos tome što su na snazi najstrožiji zakoni o oružju u Sjedinjenim Državama.

Ronald Moten ogorčen je zbog, kako kaže, beskonačnog ciklusa nasilja u Vašingtonu. Moten I njegova organizacija pod nazivom “Mirovnjaci” organizuju marševe protiv uličnog kriminala i ohrabruju omladinu da se kloni nevolja.

“Niko im nije pokazao kako da prežive i jedini način na koji to znaju da urade jeste onaj koji su naučili na ulici. Ukoliko nemate nikakvih veština ili niste obrazovani i motivisani da uradite ispravnu stvar, onda ste prepušteni ulici.”

Učesnici velikog broja pucnjava su afro-američki tinejdžeri i osobe u 20-tim i 30.tim godinama, što se poklapa sa nacionalnom statistikom. Pucnjave su često povezane sa drogom i bandama.

Ponekad postoji potreba za javnim protestom I podrškom Vašingtonu bez ubistava-ističe 38.ogodišnji Dejvid Bauers, koji pokušava da podigne svest lokalne zajednice u vezi sa, kako pojedini smatraju, talasom kriminala u prestonici. Bauers, koji je 2000. osnovao organizaciju pod nazivom “DC bez ubistava”, želi da mladi ljudi budu aktivno uključeni u pokret protiv nasilja.

“Jedno od pitanja je kako komunicirati sa mladim ljudima koji su nažalost počinioci zločina i žrtve nasilja, i čuti njihovo mišljenje. Često ih posmatrama kao problem, a ne kao mogući put ka rešenju.”

Policija je na porast kriminala reagovala angažovanjem 1.200 policajaca koji u nekoliko trodnevnih perioda patroliraju po susedstvima. Takođe je u pojedinim delovima grada postavljeno nekoliko hiljada kamera za nadgledanje kako bi kriminalci bili uhvaćeni na delu. Bauers međutim navodi da on i pripadnici specijalnih snaga za borbu protiv kriminala žele da urade više.

“U našem izveštaju biće obraćena pažnja na niz pitanja, od mentalnog zdravlja i smeštaja do obuke za posao i policije.”

Lokalni aktivisti u međuvremenu strahuju da će talas kriminala biti nastavljen tokom leta, kada obično ima više pucnjava i ubistava.

XS
SM
MD
LG