Linkovi

Biznismen Moris Talanski izjavio da je davao koverte sa gotovinom Ehudu Olmertu


Glavni svedok u slučaju za korupciju protiv izraelskog premijera Ehuda Olmerta imao je dramatično pojavljivanje u sudu.

Američko-jevrejski biznismen Moris Talanski izjavio je pred sudom u Jerusalimu da je davao koverte sa gotovinom Ehudu Olmertu kada je bio ministar u vladi i gradonačelnik Jerusalima. Tužioci sumnjaju da je Talanski dao Olmertu više od 500 hiljada dolara tokom perioda od 12 godina. Olmert je rekao da je novac bio prilog za kampanju, ali je Talanski u svedočenju naveo da je deo novca bio namenjen za lično korišćenje i troškove. On je naglasio da je Olmert voleo fine cigare i hotele i da mu se svidjalo da leti prvom klasom. Svedok je rekao da je Olmert tražio sav novac u gotovini i da nije primao čekove. Analitičari navode da bi takvo svedočenje moglo da vodi podizanju optužbe protiv premijera Olmerta za pranje novca, ucenu i prevaru, iako Talanski kaže da ništa nije dobio za uzvrat. On je rekao da je davao novac zato što je poštovao Olmerta i želeo da pomogne Izraelu. Premijerov branilac Eli Zohar kaže da nije zabrinut.

Zohar je pred novinarima izjavio da je to bilo nepotpuno i neistinito svedočenje i da će istina izaći na videlo tokom unakrsnog ispitivanja. Državni tužilac Moše Lador je rekao da je prerano donositi zaključke.

Lador je naveo da je istraga u ranoj fazi i da još nema odluke o eventualnom podizanju optužnice. Premijer Olmert je negirao da je uradio bilo šta protivzakonito, ali je obećao da će, ako bude optužen, podneti ostavku. To se, medjutim, neće dogoditi u skorijoj budućnosti pošto se očekuje da će istraga potrajati više meseci.

XS
SM
MD
LG