Linkovi

Francuska apelovala na EU da privremeno ukine porez na gorivo


Francuska vlada je pozvala Evropsku uniju da suspenduje neke dažbine na benzin. Takođe je apelovala na OPEK da poveća proizvodnju nafte kako bi se ublažio dalji porast cena, koje su prešle 130 dolara po barelu nafte.

Evropski ribari i britanske kamiondžije protestuju zbog cene dizela. U jutrošnjem intervjuu na radiju Francuski predsednik Nikola Sarkozi govorio je o uvođenju domaćih energetskih subvencija i olakšica za grejanje namenjenih siromašnijim građanima.

Sarkozi je takođe rekao da će zatražiti od Evropske unije da suspenduje porez na dodatnu vrednost ukoliko cene naftnih proizvoda nastave da rastu. Upozorio je, međutim, da taj predlog tek treba da bude usvojen od strane 27-člane Unije. Nagli skok cena nafte izazvao je opšte nezadovoljstvo u Francuskoj, posebno medju ribarima, koji su uveli blokadu luka u znak protesta zbog cene dizel goriva, koja je gotovo udvostručena u poslednjih šest meseci. Protestu su se pridružili ribari u Španiji, a mogli bi se priključiti i ribari u Italiji i Grčkoj i drugim evropskim zemljama.

Na stotine britanskih kamiondžija stiglo je danas u London sa peticijom za Premijera Gordona Brauna, kojom se zahteva kompenzacija na ime poskupelog goriva. Kamiondžije se protive i novoj vladinoj meri kojom bi se do kraja godine povećale takse na gorivo kao i putarine. Vlada je već donela odluku da odloži povećanje takse za narednih šest meseci.

Evropske vlade pokušavaju da pronađu način na koji bi se mogao ublažiti dalji porast cena benzina koje su dostigle od 2.5 dolara i više po litru.

Francuska ministarka finansija, Kristin Lagard, kaže da će apelovati na svoje partnere u Grupi 8, koja se sastaje idućeg meseca u Japanu, da izvrše pritisak na OPEK da poveća proizvodnju nafte u slučaju daljeg porasta cena.

Italijanska vlada je saopštila da će smanjiti određene dažbine na transport. Ovde, u Sjedinjenim Državama Predstavnički Dom Kongresa usvojio je prošle nedelje zakon kojim se podstiče proizvodnja alternativnih energetskih izvora.

Francuski predsednik Sarkozi je, u međuvremenu, upozorio da poreske olakšice mogu da pomognu samo do izvesne mere. Rekao je da Francuska mora da počne da se oslanja na alternativne energente i da Francuzi moraju da nauče da štede energiju.

XS
SM
MD
LG