Linkovi

Dimitrij Rupel: Ne sme se ohrabrivati niti dopustiti podela Kosova


Pro-evropski kurs Srbije ima jasnu podršku evropskih parlamentaraca, svesnih da uspešno okončanje formiranja vlade u Beogradu ima višestruku važnost, jedna je od poruka koje su se čule na dvodnevnom susretu predstavnika parlamenta Zapadnog Balkana i njihovih kolega u Briselu. U isto vreme, na istom mestu se čulo kako, kada je Kosovo u pitanju, postoji kašnjenje u razmeštanju evropske civilne misije, zbog, kako je to rekao slovenački ministar spoljnih poslova i predsedavajući Saveta ministara EU, Dimitrij Rupel, konsultacija Brisela i Njujorka.

Srbija je na međuparlamentarnom skupu u Briselu bila u vrhu interesovanja,potvrdio je nakon skupa i predsednik Skupštine Srbije, Oliver Dulić, dok je važnost sureta na tom nivou istakao i predsednik EP, Hans Gert Petering, koji na novinarsko pitanje o tome kako će reagovati narodnjački blok evropskih partija, kojem je pridružena i Demokratska stranka Srbije, na eventualnu koaliciju DSS sa radkalima, odgovorio

" Mislim da će tada biti nova situacija, koju će narodnjaci morati da
razmotre i verovatno donesu i odluke"

Kakve?

"Još nismo došli do te tačke i još uvek se nadam da će premijer
Koštunica i njegova partija izabrati pro-evropski put".


Sa druge strane, austrijski član EP iz reda socijal-demokrata, Hans
Svoboda, ne žuri sa dobrodošlicom socijalistima kao koalicionom partneru demokrata u novoj srpskoj vladi:

"Moramo da vidimo u stvarnosti šta socijalisti podržavaju, šta su spremni da prihvate i da li su zaista spremni da menjaju svoj stav jer oni ne žele nove glasače, ne žele da gledaju u budućnost, da se bore protiv izolacije Srbije. Mnogo je razloga zašto socijalisti treba da promene svoj stav ali, pre toga treba da vidimo kako stvari stoje na terenu".

U isto vreme, na istom mestu se čulo kako, kada je Kosovo u pitanju, postoji kašnjenje u razmeštanju evropske civilne misije, zbog, kako je to rekao slovenački ministar spoljnih poslova i predsedavajući Saveta ministara EU, Dimitrij Rupel, konsultacija Brisela i Njujorka.

Ministar Rupel je potvrdio kako je za razmeštanje, tačnije tranziciju
misije od UNMIKA do EULEX, potrebno više vremena nego što se prvobitno mislilo. Problem je, očito sa pokrivanjem cele teritorije Kosova novom evropskom misijom, Rupel naglašava da se, sa evropske tačke gledišta, "neka načela moraju braniti", te kako se ne može dozvoliti da EULEX pokrije samo jug, umesto celog Kosova.

"Ne sme se ohrabrivati niti dopustiti podela Kosova", poručio je ministar Rupel, koji kaže da su pregovori i konsultacije o tranziciji misija u toku.

XS
SM
MD
LG