Linkovi

Jeremić: Srbija i Hrvatska treba da povedu region ka Evropskoj uniji


Sastanku ministara spoljnjih poslova osam zemalja jadransko-jonske inicijative prisustvovao je i srpski šef diplomatije Vuk Jeremić koji je , između ostalog, iznio mišljenje da Hrvatska i Srbija treba da okrenu novu pozitivnu stranicu u svojim odnosima i povedu region ka Evropskoj Uniji.

Jeremić je pri tom podsjetio na, kako je rekao, mračne događaje iz nedavne prošlosti kao što je tragedija Vukovara i etničko čišćenje četvrt miliona Srba tokom operacije „Oluja“. Prema Jeremićevoj ocjeni bilateralni odnosi Zagreba i Beograda posljednjih su godina u uzlaznoj liniji ali ih je, u određenoj mjeri,ugrozila odluka Hrvatske da prizna jednostrano i nelagalno proglašenje nezavisnosti Kosova čime je bezbjednost regiona dovedena u pitanje. Kao način za prevazilaženje sadašnjeg statusa, srpski ministar je predložio vraćanje principima kompromisa, ustupaka i konsenzusa napominjući kako je Srbija odlučna da postigne istorijski kompromis sa Albancima, koji će učvrstiti demokratska dostignuća i približiti čitav region Evropskoj uniji.

Zbog Jeremićevih kritika upućenih Zagrebu u vezi Kosova i, kako se navodi, neprihvatljivih ocjena da je nad 250.000 hrvatskih Srba provedeno etničko čišćenje oštru protestnu notu srpskoj strani uputio je ministar spoljnjih poslova Republike Hrvatske Goran Jandroković. Jandroković je u svojstvu predsjedavajućeg Jadransko-jonske inicijative odbacio Jeremićeve tvrdnje, i upozorio da Hrvatska o tim pitanjima ima drugačije mišljenje, te da konferencija nije mjesto za raspravu na ove teme. Ministar Jandroković je, ipak, izrazio nadu da ovakvi potezi predstavnika Republike Srbije neće narušiti postignuti nivo saradnje među zemljama članicama Jadransko-jonske inicijative.

Inače, tokom današnjeg boravka u Zagrebu ministar Jeremić se sastao i sa političkim predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj koji su mu prenijeli očekivanje da Srbija nastavi svoj evropski put što će biti i garancija nastavka uzlaznog trenda uzajamnog poštivanja prava manjina.

XS
SM
MD
LG