Linkovi

Ubrzani tehnološki napredak povećao prihode u zemljama u razvoju


Rasprostranjena upotreba mobilnih telefona, kompjutera i drugih tehnoloških inovacija, dovela je do ekonomskog razvoja i istovremeno poboljšala zdravstvenu zaštitu i poljoprivrednu proizvodnju u zemljama u razvoju. Medjutim, te zemlje i dalje treba da predju dugačak put kako bi se priključile razvijenom svetu.

Narodni iscelitelj Musa Kajairanga iz Ruande može da pruži brojne informacije o biljnim lekovima. Zahvaljujući kompjuteru i internetu, on to i čini. Naučio da koristi kompjuter u seoskom telecentru. Ovaj 69-ogodišnji iscelitelj sada razmenjuje elektronske poruke sa drugim biljnim lekarima po Africi, ali i Kanadi.

«Razmenjujem iskustva sa njima i sada me svi poznaju. Poboljšao sam svoje znanje o biljkama i drveću koje koristim za lečenje», kaže on.

Kajairangina mogućnost da komunicira iz tako udaljenog regiona pokazuje kako tehnologija menja život u zemljama u razvoju.

«Tehnološki razvoj je uslovno možda najvažniji pokretač ekonomskog rasta u zemljama u razvoju».

Endru Berns, vodeći ekonomista u Svetskoj banci i glavni autor nedavno objavljenog izveštaja o tehnologiji u zemljama u razvoju. U tom izveštaju, pored ostalog, zaključuje se da se tehnologija širi brže u zemljama u razvoju, nego u bogatim zemljama. Takođe, ukazuje se da su se od 1990. do 2004, prihodi povećali, dok je broj siromašnih opao zbog tehnoloških prednosti.

«Kada pogledamo ko je to dobro izveo u smislu povećanja prihoda i poboljšanja životnog standarda, to su zemlje koje imaju najveći nivo tehnološkog razvoja. Tako na primer, u Istočnoj Aziji i pacifičkom regionu vidimo godišnje povećanje produktivnosti od 4 do 5 odsto», kaže Berns.

Pozivni centri, kao ovaj u Karačiju u Pakistanu, doprinose ekonomskom razvoju zemlje - zbog prednosti koje nose kompjuterske i komunikacijske tehnologije. One omogućavaju dobro plaćene poslove i nove sposobnosti ljudima koji inače možda ne bi imali velike šanse. Asan Saed je jedan od takvih.

«To mi povećava jezičke sposobnosti, prodajne sposobnosti i samopouzdanje. Dobijate novo iskustvo kako da radite i komunicirate sa ljudima», kaže on.

Medjutim, mobilni telefoni su promenili život i posao više od bilo čega drugog. Osamdeset odsto svetske populacije sada živi u dometu mreže mobilnih telefona. Mobilni telefoni imaju sve vrste uticaja, kaže Artur Molela, direktor Centra za studije pronalazaštva «Lemelson» u Vašingtonu.

«Oni u potpunosti utiču na demokratizaciju u tradicionalističkim zemljama ili zemljama sa veoma zaostalim hijerarhijama i jasno je da su sredstvo za preokretanje mnogih ograničenja», kaže Molela.

Politička represija u zatvorenim zemljama – kao u Burmi prošle godine – ne može da se pojavi, a da svet ne sazna za to skoro odmah, putem mobilnih telefona i interneta. Ali, nove tehnologije ne donose uvek progres zapadnog tipa.

«One menjaju druge kulture isto kao što menjaju zapadnu, to je veoma jasno. Ali su prihvaćeni na različite načine u tim zemljama. Ne doprinose uvek progresu, recimo u američkom smislu»., kaže Molela.

Ali manje ljudi je zaglibljeno u siromaštvo i više je onih koji imaju koristi od širenja tehnologije.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG