Linkovi

U Vašingtonu otvoren «Muzej zločina»-muzej kriminala i sprovođenja zakona


Vlasnik muzeja i finansijer je privatnik – tako da se ulaznice naplaćuju. Posetioci mogu da se oprobaju u gađanju puškom na strelištu nazvanom «Divlji zapad», da planiraju bekstvo iz zatvora i provere svoje znanje o čuvenim ubistvima.

U muzeju je izloženo sve i svašta – od automobila kojim je čuveni pljačkaš banki Džon Dilinger pobegao iz zatvora 1930-ih, do polovne električne stolice. Tu su i srednjovekovni izumi, kao što je giljotina i raznovrsno oružje pronađeno kod zatvorenika. Nisu svi eksponati autentični, poput ovog automobila korišćenog u filmu o ozloglašenim pljačkašima banke iz vremena depresije «Boni i Klajd». Jedan od prvih posetilaca muzeja je bio Vinsent Keler iz Noksvila u Tenesiju.

«Ima toliko mnogo da se nauči i vidi. Iza svakog ćoška je nešto novo i interesantno o kriminalcima i istoriji kriminala, o tome kako su zločini počinjeni i kako su kažnjavani. Vrlo je interesantno», kaže on.

Posetioci mogu da se isprobaju i u jurnjavi automobilom – na simulatoru. Policija se tako obučava u bezbednom praćenju automobila u bekstvu, podseća Džanin Vakarelo, šefica operativne službe u muzeju.

«Imate priliku da jurite taj beli automobil pod različitim vremenskim uslovima. Ovde imamo laku kišu, pljusak, lakši sneg, mećavu, i kroz sve to vi pokušavate da ga stignete», objašnjava ona.

U muzeju je smešten i novi televizijski studio u kojem se snima popularna serija «Najtraženiji u Americi», koja se emituje u 40 zemalja. U seriji se predstavljaju begunci za kojima se traga zbog različitih zločina, a potom se prikupljaju informacije od gledalaca, zahvaljujući kojima su uhapšeni begunci iz celog sveta. Voditelj programa Džon Volš kaže da je muzej zabavan, ali da ima i veoma ozbiljnu stranu.

«Možete da dođete i pronađete mnogo detalja najčuvenijih zločina. Možete da vidite mnogo toga o ozloglašenim ljudima. Ali isto tako vidite drugu stranu svega toga – kaznenu stranu. Imate zatvorsku ćeliju, tako da deca mogu da vide kako je strašno biti u zatvoru – da vide prijemnu ćeliju, električnu stolicu, gasnu komoru – da bi razumela da zločin ima i posledice», kaže Volš.

Obilazak muzeja se završava izložbom starih nerešenih zločina. Iako se to nekim ljudima možda ne dopada, na spisku je i Nikol Braun Simpson, bivša supruga igrača američkog fudbala Ou Džej Simpsona. Tu je i spisak deset najtraženijih ljudi na spisku Federalnog istražnog biroa, među kojima je i Osama bin Laden.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG