Linkovi

Tehnologija ključ za proizvodnju veće količine hrane


Zelena revolucija je dobar primer kako tehnološki napredak može dramatično da utiče na ekonomski razvoj – u ovom slučaju proizvodnju hrane. Druge tehnološke inovacije pomažu u poboljšanju poljoprivredne proizvodnje – od pružanja većih mogućnosti farmerima u Indiji do medjunarodnih nastojanja da se uzgoje vrste hrane ojačane hranljivim vitaminima.

Poljoprivrednici u severnoj indijskoj državi Utar Pradeš su svojevremeno su morali da prodaju pšenicu i druge useve lokalnim preprodavcima. Medjutim, oni sada, zahvaljujući internetu, mogu da dobiju veće cene za svoje useve.

U selu Hatras, poljoprivrednici mogu da odu na lokalni interenet kiosk gde imaju pristup mreži koju je uspostavila indijska duvanska kompanija. Na mreži poznatoj kao e-Choupal oni mogu da provere cene i prodaju svoje proizvode na internetu. Radž Kumar Šarma je koordinator centra u Hatrasu.

«Beneficije e-Choupala su da mi dobijamo informacije o cenama ovde u selu. Tu nam takodje stižu i izveštaji o vremenskim prilikama, te unapred saznamo o temperaturnim promenama i kišama kako bi primenili pesticide u pravom trenutku,» kaže on.

Hatras je jedno do više od šest hiljada sela povezanih u sistemu e-Choupal. Uzgajivači pirinča su značajno povećali svoju proizvodnju zahvaljujući takozvanoj zelenoj revoluciji tokom poslednjih 40 godina kada su naučnici počeli da uzgajaju vrste pirinča koje daju visoki prinos. Mark Rozengrant je saradnik vašingtonskog Medjunarodnog instituta za istraživanje politike hrane.

«Zelena revolucija je imala izuzetno pozitivan efekat na veliko povećanje proizvodnje pirinča u Aziji i, donekle, u Latinskoj Americi, a dovela je i do značajnog porasta prihoda farmera i doprinela brzom smanjivanju siromaštva i nebezbednih uslova u snabdevanju hranom, kaže Rozengrant.

Jedno od polja istraživanja je razvoj «bioojačanih» useva –odnosno vrsta koje se uzgajaju sa povećanim mineralnim i vitaminskim sadržajem, kako bi se smanjila slaba uhranjenost.

Vrste pirinča sa visokim koncentracijama gvoždja i cinka razvijaju se u Medjunarodnom istraživačkom institutu na Filipinima.

Koren useva kasave ojačan je beta karotinom u Tropskom poljoprivredno istraživačkom centru u Kaliju u Kolumbiji. Cilj tog medjunarodnog istraživačkog nastojanja, organizovan pod pokroviteljstvom koalicije «Žetva plus», je da se poboljša hranljivi kvalitet osnovnih vrsta hrane. Boni Meklaferti je koordinator za komunikacije «Žetve plus».

«Mi nastojimo da ugradimo hranljive sastojke direktno u osnovne vrste hrane. Siromašni u zemljama u razvoju nemaju uvek pristup komercijalno ojačanim tipovima hrane ili hranljivim dopunama, koje se često distribuiraju putem državnog zdravstvenog sistema. Stoga ovaj pristup dopunjuje te druge intervencije u cilju veće uhranjenosti,» kaže Meklaferti.

Sve veće cene hrane i nestašice žitarica – koje uzrokuju nemire širom sveta – stvorile su hitnu potrebu za uzgajanjem većih količina hrane. Protivljenje genetički modifikovanim usevima – koji sadrže gene drugih organizama – ne dovodi više do tako velikog broja protesta kao u prošlosti.

Stručnjaci navode da će oslanjanje na te vrste useva verovatno rasti, dok raste potreba za usevima otpornim na efekte klimatskih promena. Da čujemo šta kaže Mark Rosengrant, iz Medjunarodnog instituta za istraživanje politike vezane za hranu ovde u Vašingtonu:

«Deo toga će se obavljati putem konvencionalnog uzgajanja biljaka, ali ubuduće ćemo takodje morati sve više da se oslanjamo na genetsku modifikaciju ili transgenetiku da bi prilagodili te vrste teškim sredinama,» kaže on.

Stoga će tehnološke inovacije još uvek biti ključ za proizvodnju hrane – kao u slučaju hidrofonih eksperimenata na Tajlandu, gde se usevi uzgajaju u vodi, bez zemlje. Novi i bolji načini za uzgajanje useva će uvek biti potrebni kako bi se izašlo u susret potrebama za hranom širom sveta.

XS
SM
MD
LG