Linkovi

Organizacija «Povećajte pomoć veteranima» zbližila Holivud i ratne veterane


Američki veterani iz ratova u Iraku i Avganistanu, mogu biti suočeni sa problemima ponovne adaptacije na civilni život, ali oni dobijaju pomoć od organizacija koje cene njihov doprinos. Saradnik Glasa Amerike, Majk O’Saliven, izveštava da je osnivanje jedne organizacije za pružanje takve podrške u Los Andjelesu, zbližilo holivudske zvezde i vojnike ranjene u Iraku.

Vojnik iz Mornaričke bolnice Aron Sajbert kaže da je srećan što je živ. Taj 35-godišnji mornar je aprila 2006. bio stacioniran u Iraku, gde je pomagao u izgradnji patrolne baze za iračke trupe. Jednog dana su na bazu ispaljene tri minobacačke granate, od kojih ga je jedna pogodila.

«Shvatio sam da sam pogodjen i da krvarim. Pokušao sam da zakoračim, ali sam pao na kolena i puzao do zgrade. Sa marincem koji je stajao pored mene, mogao sam da pričam dok mi je pomagao i nosio na mesto gde mi je bilo malo ugodnije i gde je mogao da mi stavi stezač oko noge i učini još nekoliko stvari. Srećan sam što imam nogu. Srećan sam što sam živ – sa više od stotinu šrapnela u telu, ali sam srećan što sam ovde.»

Marinski stariji vodnik Pol Mekvig je takođe srećan što je živ.

«Februara 2006. sam ranjen u eksploziji bombe na putu.»

Mekvig je zadobio teške povrede na licu i gornjem delu tela i kaže da su mu vojni bolničari spasli život. Posle ranjavanja je prebačen u vojnu bazu u Nemačkoj, a potom u Betezdu u Merilendu, na operaciju i rehabilitaciju.»

Sajbert i Mekvig su i dalje u aktivnoj službi u bazi Pendlton u Kaliforniji. Došli su u Los Andjeles da bi pokrenuli organizaciju pod nazivom Povećajte pomoć veteranima, koju je osnovala filantrop iz Beverli Hilsa, Patriša Kenedi. Posle godina podržavanja umetnosti, ona se okrenula veteranima koji su se vraćali sa fizičkim i psihološkim povredama.

«Mislim da kao društvo, treba bolje da ih upoznamo. Gledamo televiziju. Znamo ko je ‘američki idol’. Ali zar nije sramota da ne znamo ko su naši istinski američki heroji, a to su ovi koji se vraćaju iz rata.»

Muzička superzvezda Vejn Njutn došao je da pruži podršku. Došli su i astronaut Baz Oldrin i holivudski glumci Hju Brajan, Stefani Pauers i Kejt Linder, poznata po ulozi u televizijskoj seriji «The Young and the Restless». Ona je obišla trupe u Avganistanu i drugim delovima sveta i objašnjava da nije angažovana zbog toga što podržava rat, nego zato što podržava vojnike koje služe svojoj zemlji.

«To za mene zaista nema nikakve veze sa ratom. Nisam ratoborna - nisam za rat. Ali sam za ove muškarce i žene sa kojima sam bila i videla ih i videla šta rade. Oni se bore za nas i mi to ne smemo da zaboravimo.»

Aron Sajbert i Pol MekKvig kažu da se ponose svojim služenjem u Iraku i dodaju da veruju da je njihov trud pomogao iračkom narodu. Kongresmen Bob Filner, demokrata iz Južne Kalifornije protivio se ratu od samog početka, ali kaže da bi povratnicima trebalo ukazati počast i pomoći im. Filner, koji predsedava Odborom Predstavničkog doma za pitanja veterana, kaže da kritičari Vijetnamskog rata iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka nisu pravili razliku izmedju tog rata i vojnika koji se u njemu borili.

«Bio sam u Iraku i Avganistanu i video kako ti ljudi neverovatno obavljaju svoj posao. Ali kada dodju kući i izgube drugare i kada više nema adrenalina, počinju stvarni problemi – mentalni, od mogućih oštećenja mozga. Mi kao nacija jednostavno ne brinemo o njima. A kada ustane privatni ili gradjanski sektor i pokaže da cela Amerika brine, to je zaista važno za ove mlade muškarce i žene.»

Prošlogodišnja studija Nacionalnog udruženja za okončanje beskućništva, utvrdila je da je veća verovatnoća da bez krova nad glavom ostanu vojni veterani, nego pripadnici opšte populacije. U istoj studiji se navodi da je 66 hiljada veterana hronično bez krova nad glavom i da mnogi nemaju odgovarajuću zdravstvenu negu i drugu pomoć. Kongresmen Bob Filner kaže da pojedinci u administraciji ipak pokušavaju da promene situaciju, a u tom lu pomažu i privatne grupe poput organizacije Povećajte pomoć veteranima.

XS
SM
MD
LG