Linkovi

Predsednik Buš u Arlingtonu obeležio praznik Dan sećanja


Predsednik Buš je odao poštu američkim palim borcima, na praznik Dan sećanja na pale borce, kad se Amerikanci prisećaju vojnika koji su dali živote u odbrani Sjedinjenih Država.

Predsednik Buš je na Arlingtonskom nacionalnom groblju nadomak Vašingtona, gde je sahranjeno oko 300 hiljada pripadnika američkih oružanih snaga, položio venac na Grob neznanog junaka. Neposredno nakon toga, pod čistim plavim nebom, predsednik je rekao da je potreba da se brani sloboda večna i da su Sjedinjene Države blagoslovene što imaju gradjane voljne da se odazovu pozivu na oružje:

«Činjenica da broj nadgrobnih spomenika ovde raste svakog Dana sećanja sveti je podsetnik na cenu koju plaćamo za slobodu. U svetu u kojem je sloboda stalno izložena napadima i u kojem se našoj bezbednosti pruža izazov, radosti slobode često plaćamo žrtvama onih koji služe za stvar veću od njih samih.»

Predsednik Buš je dodao da američki vojnici ne uživaju u razornim efektima rata, ali isto tako nikada ne ustuknu pred opasnostima. Ovaj praznik označava sedmu godinu za redom da je Amerika angažovana u borbama u inostranstvu. Više od 4000 američkih vojnika poginulo je u Iraku od kako su Sjedinjene Države 2003.godine započele invaziju sa ciljem obaranja Sadama Huseina sa vlasti. Više od 500 ih je poginulo u Avganistanu od kraja 2001.godine.

U poredjenju sa time, Sjedinjene Države imale su preko 400 hiljada vojnih žrtava tokom Drugog svetskog rata i preko 100 hiljada tokom Prvog svetskog rata. Neke američke vojne kampanje bile su popularnije kod kuće od drugih. Medjutim, Amerikanci su gotovo jednoglasni u podršci pripadnicima američkih vojnih snaga i zahvalni za žrtve koje oni podnose, bez obzira na to kako javnost gleda na pojedine vojne konflikte.

XS
SM
MD
LG