Linkovi

Ministri EU saglasni da započnu pregovore o partnerstvu sa Rusijom


Ministri inostranih poslova država Evropske unije danas su se saglasili da započnu pregovore o partnerstvu sa Rusijom, u jeku razmimoilaženja dve strane u pogledu vojnih, diplomatskih i energetskih pitanja.

Dogovorom Evropske unije o početku razgovora o partnerstvu sa Rusijom okončano je višemesečno protivljenje nekoliko članica Evropske unije sa istoka. Očekuje se da Evropska unija i Rusija zvanično počnu razgovore o partnerstvu na samitu narednog meseca. Dimitrij Rupel, ministar inostranih poslova Slovenije, koja je trenutno na čelu rotirajućeg Predsedništva Evropske unije, kaže da očekuje da će razgovori trajati oko godinu i potom ratifikacija još godinu - mada pojedini analitičari predvidjaju da će za ceo proces biti potrebno nekoliko godina.

«Pred nama nije lak zadatak, ali je važno da je proces počeo... Tokom pregovora bi trebalo da budemo u prilici da razjasnimo sve postojeće nesuglasice izmedju Evropske unije i Ruske Federacije. Medjutim, sve u svemu, Ruska Federacija i Evropska unija su partneri i mi želimo da saradjujemo.»

Odnosi Brisela i Moskve nisu ni izbliza savršeni. Rusija se protivi planovima za stacioniranje američkog raketnog štita na teritoriji Poljske i Češke - članica Evropske unije. Neke članice Unioje među kojima je i Rumunija, posebno su zabrinute zbog veza Rusije sa separatističkim pokretima u Moldaviji i Gruziji. 27-očlani blok takodje brine zbog sve veće zavisnosti od ruskog gasa, koji zadovoljava otprilike četvrtinu evropskih potreba. Analitičar Majkl Emerson iz Centra za evropske političke studije u Briselu, karakteriše određene razlike u stavovima Evropske unije i Rusije, posebno kada je reč o ruskoj politici prema bivšim sovjetskim republikama, kao «duboke». On kaže da nije jasno koja će tačno vrsta partnerstva biti postignuta.

«Postoji ceo spektar scenarija. Jedan je da će razgovori rezultirati čisto deklarativnim ili okvirnim dokumentom, koji će tek kasnije dovesti do daljih obavezujućih pregovora o konkretnim temama. Ili bi to pak mogli da budu sveobuhvatni, obavezujući i suštinski pregovori o celom spektru ekonomskih i političkih pitanja. Evropska unija želi drugo, dok Rusija, verujem da želi prvo.»

Ako bude realizovan, novi Sporazum o partnerstvu bi zamenio sporazum potpisan 1997. godine – kada su pitanja sa kojima su bile suočene dve strane bila sasvim drugačija od današnjih.

XS
SM
MD
LG