Linkovi

SAD: Predsednik Džordž Buš podsetio Amerikance na praznik Dan sećanja


Predsednik SAD Džordž Buš kaže da Amerikanci ne smeju da zaborave svoje vojnike koji su podneli žrtve u prošlosti, ali ih i danas podnose. Demokrate takođe izražavaju poštovanje poginulim vojnicima, ali i kritikuju politiku sadašnje administracije prema ratu u Iraku i ratnim veteranima.

U svom redovnom radio obraćanju, predsednik Buš je podsetio Amerikance da na praznik Dan sećanja svi treba da se sete hrabrosti američkih vojnika koji su poginuli na bojnom polju.

«Kroz istoriju Amerike, ovakva hrabrost je sačuvala naš način života i duhovnu slobodu. Ta smelost nam je donela nezavisnost i uklonila mrlje ropstva sa naše nacije. Ta hrabrost je porazila mnoge tirane u prošlosti».

Predsednik je odao priznanje i američkim vojnicima koji se bore u Iraku, Avganistanu i u drugim zemljama.

«Muškarci i žene u našoj vojsci se danas susreću sa novim totalitarnim pretnjama našoj naciji. U Iraku, Avganistanu i na frontovima širom sveta, oni nastavljaju ponosnu tradiciju koju su im oni pre njih ostavili u nasleđe. Oni su prihvatili odgovornost sa neupadljivim dostojanstvom i poštovanjem. Neki su morali i da se žrtvuju u odbrani svoje zemlje».

U radio odgovoru Demokratske stranke, kandidat za člana Predstavničkog doma Džon Bočeri je takođe izrazio poštovanje Amerikancima u uniformi. Bočeri je senator u saveznoj državi Ohajo, ali i major i rezervni pilot američkog vazduhoplovstva, koji je pilotirajući avionom C-130 učestvovao u misijama u Iraku i Avganistanu. On je napao administraciju predsednika Buša i republikanskog predsedničkog kandidata Džona Mekejna zbog njihove politike prema ratu u Iraku.

«Ni predsednik Buš ni Džon Mekejn ne nude izlaznu strategiju. Dok plaćamo ogromnu cenu rata u Iraku u ljudskim žrtvama, i količina novca američkih poreskih obveznika koji pristiže u tu zemlju je zapanjujuća. Trošimo više od 10 milijardi dolara mesečno za taj rat, dok kvalitet života miliona Amerikanaca prelazi iz lošeg u još lošije.»

Džon Bočeri je takođe zamerio predsedniku Bušu što se usprotivio predlogu da se američkim vojnicima koji su u službi više od tri godine, obezbedi puna školarina za fakultet. Senat je pre nekoliko dana sa 75 prema 22 glasa izglasao takav predloga.

«Na žalost, predsednik Buš je zapretio vetom. Senator Džon Mekejn, koji se nada da će zauzeti njegovo mesto, ne samo da se usprotivio predlogu, već nije ni došao na glasanje pred praznik Dan sećanja, da bi izrazio podršku veteranima, kao što je i on sam.»

Mekejn, veteran Vijetnamskog rata, tog dana je bio zauzet predizbornom kampanjom. On se, kao i Pentagon, protivi predlogu zbog bojazni da bi se pružanjem takvih usluga posle samo 3 godine službe, ljudi podstakli da napuste vojsku nakon samo jednog zadatka. Umesto toga, Mekejn i Republikanci predlažu da se beneficije uvećavaju srazmerno dužini službe veterana. Demokrate iz Senata su taj predlog blokirale prošle nedelje. Na Dan sećanja predsednik Buš će položiti venac na Grob neznanog junaka na vojnom groblju u Arlingtonu nadomak Vašingtona. U današnjem radio obraćanju, predsednik Buš je zatražio od svih Amerikanaca da minutom ćutanja u ponedeljak posle podne, odaju poštu palim žrtvama.

XS
SM
MD
LG