Linkovi

UN otvorile centar za distribuciju pomoći stanovništvu koje je pogođeno ciklonom u Burmi


Ujedinjene nacije su danas na aerodromu u tajlandskoj presonici Bangkoku, otvorile centar za distribuciju pomoći stanovništvu područja koje je pogođeno katastrofalnim ciklonom u susednoj Burmi.

Otvaranju centra je prisustvovao i generalni sekretar Svetske organizacije koji se juče sastao sa predstavnicima vojne hunte u Burmi i razgovarao o humanitarnoj pomoći. Ban je juče saopštio da je lider Burme, general Tan Šve, pristao da dozvoli svim stranim humanitarnim radnicima da uđu u zemlju i dopreme pomoć.

U međuvremenu, u Burmi se danas održava drugi krug ustavnog referenduma – na području koje je 3. maja opustošio ciklon Nargis. Vojna vlada je bila odložila održavanje referenduma u glavnom gradu Rangunu i području delte Iravadija. Glasanje je u ostalim delovima zemlje održano prema planu – samo nedelju posle ciklona, što je izazvalo kritike međunarodne zajednice.

Vlada je već objavila da su glasači ubedljivo odobrili nacrt Ustava, prema kojem bi opšti izbori trebalo da se održe 2010. Opozicija i organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da će to samo ojačati vojnu kontrolu.

XS
SM
MD
LG