Linkovi

Miliband: Nema vojnog rešenja za rasprostranjeni ekstremizam u Avganistanu


Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Miliband izjavio je da nema vojnog rešenja za rasprostranjeni ekstremizam u pakistanskom plemenskom regionu ili u Avganistanu.

Miliband je u Vašingtonu govorio o pakistanskim pregovorima sa protalibanskim ekstremistima u graničnoj oblasti sa Avganistanom.

Poseta britanskog ministra inostranih poslova Dejvida Milibanda Vašingtonu dogadja se u trenutku sve veće zabrinutosti američkih zvaničnika da novoizabrana vlada Pakistana pregovara sa protalibanskim ekstremistima u plemenskoj oblasti pod federalnom upravom. Administracija predsednika Buša brine da bi mirovni dogovor mogao da obezbedi talibanskim pobunjenicima i teroristima iz Al Kaide dodatno vreme da se pregrupišu i isplaniraju napade na području duž pakistansko-avganistanske granice, na kojem su bezbedni. Medjutim, Miliband je na skupu u Vašingtonu zvučao kao da podržava poteze lidera obe zemlje da stupe u kontakt sa pobunjeničkim grupama.

«U Avganistanu i na pakistanskom plemenskom području, treba da priznamo da će napori vlade da pronađe rešenje uticati na ljude sa kojima nismo u dobrim odnosima. Mi imamo pravo i dužnost da jasno kažemo kada mislimo da vlade Avganistana ili Pakistana dovode naše snage u regionu ili naše gradjane kod kuće, u veću opasnost, praveći dogovore koji omogućuju ekstremistima veću slobodu. Ali će proces pomirenja biti mnogo legitimniji i imati veći uticaj ako se postigne na terenu».

Miliband je istakao da su Avganistanu i Pakistanu potrebne ozbiljne bezbednosne snage kako bi, uz medjunarodnu pomoć kada je potrebna, mogli da izađu na kraj sa svima koji streme nasilju. Ali, on je naglasio da u obe zemlje nema vojnog rešenja za ekstremizam.

«Preko 800 pripadnika pakistanskih bezbednosnih snaga ubijeno je na graničnom području od 2002. Ipak, ekstremizam je u tom periodu ojačao. Zbog toga treba da napravilo razliku izmedju onih koji su odlučni da svoje poglede nametnu putem sile i onih koji su voljni da prihvate slobodu i ograničenja ustavnog poretka», rekao je Miliband.

Britanski ministar inostranih poslova je podsetio da demokratija, kako je naglasio, nije senzacija za jednu noć. Nekada su – kako je zaključio - potrebne decenije ili čak vekovi da se u potpunosti razvije.

XS
SM
MD
LG