Linkovi

Policija ponovo ispitivala Olmerta u vezi sa korupcionaškim skandalom


Policija je još jednom ispitivala izraelskog premijera Ehuda Olmerta u vezi u vezi sa istragom korupcionaškog skandala, koja je ozbiljno uzdrmala političku scenu zemlje.

Izraelske vlasti su ponovo ispitivale izraelskog premijera Ehuda Olmerta u vezi sa korupcionaškim skandalom koji bi mogao da dovede do njegove ostavke. Jednočasovno saslušanje je obavljeno u premijerovoj rezidenciji u Jerusalimu. Olmert je osumnjičen da je primio stotine hiljade dolara mita od jednog američkog biznismena jevrejskog porekla. Ovo se odvijalo, prema navodima, u periodu od deset godina dok je Olmert vršio dužnost gradonačelnika Jerusalima i, potom, ministra trgovine.

Pored primanja mita, državno tužilaštvo i policijske vlasti sumnjiče Olmerta za pranje novca i kršenje zakona o izbornoj kampanji. Premijer Olmert poriče da je na bilo kakav način prekršio zakon, ali je rekao da će podneti ostavku ukoliko protiv njega bude podignuta zvanična optužnica.

U međuvremenu, skandal dominira lokalnim vestima i mnogi smatraju da predstavlja ozbiljnu smetnju za osetljive mirovne pregovore koje Izrael vodi sa Sirijom i Palestinicima. Majkl Partem je član Pokreta za kvalitetnu vladu u Izraelu.

«Živimo u nestabilnim vremenima što se tiče čelnika vlade, što negativno utiče na rad vlade. Situacija nije zdrava.»

Premijerov portparol Mark Regev tvrdi da skandal neće poremetiti mirovni proces.

«Provodim veliki deo radnog dana sa premijerom i mogu vam reći da je on usredsređen na ono što se mora obaviti.»

Izraelski zvaničnici su ovih dana saopštili da će biti obnovljeni mirovni razgovori sa Sirijom, koji su prekinuti pre osam godina. Desničarska opozicija optužila je premijera Olmerta da pravi neodgovorne ustupke u prilog pregovora kako bi skrenuo pažnju sa korupcionaškog skandala.

XS
SM
MD
LG