Linkovi

Solana: Crna Gora da izgradi administrativne kapacitete i da primijeni Ustav


Crna Gora je odavno u procesu evropskih integracija, a da bi dostigla cilj fokus treba da joj bude na ključnim reformskim prioritetima, smatra visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana.

U autorskom tekstu za podgorički list Republika, Solana je objasnio da su ključni refomski prioriteti izgradnja države, vladavina zakona, pomirenje, administrativne i sudske reforme i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala,.

“Crna Gora je uspješna priča, ali ima još mnogo oblasti, u kojima su potrebni stalni napori”, naveo je Solana.

On smatra da će pored generalnih reformi, za Crnu Goru biti važno da izgradi administrativne kapacitete i da primijeni novi Ustav.

“Treba da postoje održivi napori da se postigne konsenzus u društvu o pitanjima koja se tiču izgradnje države. Svi građani Crne Gore treba da osjećaju kako je to njihova država, i kako se njihov glas čuje”, kazao je Solana.

Prema njegovim riječima, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore sa EU uslijedilo je kao posljedica fokusa na reformama, i jasne evropske agende.

Solana je podsjetio da su se premijeri država članica EU – Evropski savjet, saglasili da je dosadašnje pozitivno iskustvo u primjeni ovih sporazuma uslov da Savjet razmatra aplikaciju Crne Gore za članstvo.

Predsjednik Parlamentarne skupštine SE Luis Maria de Puig ocijenio je da je Crna Gora godinu nakon prijema u Savjet Evrope ostvarila impresivan progres i da ‘’neće imati ozbiljnijih prepreka da dostigne standarde SE i Evropske unije“.

XS
SM
MD
LG