Linkovi

Dejvid Petreus veruje da će preporučiti dalje povlačenje trupa iz Iraka


Američki armijski general, Dejvid Petreus, izjavio je da veruje da će preporučiti dalje povlačenje trupa iz Iraka pre nego što u septembru ode sa položaja glavnog komandanta u Iraku. Petreus je to rekao tokom pretresa u senatskom Odboru za oružane snage o svom imenovanju na položaj zapovednika Centralne komande.

General nije saopštio broj vojnika koji bi bili povučeni, ali je rekao da će dati preporuku posle 45-odnevne procene koja se završava u julu, posle prethodnog povlačenja trupa. U pogledu Irana, general Petreus je rekao da bi Sjedinjene Države trebalo sve da pokušaju da uključe tu zemlju u dijalog, dodavši da bi vojna akcija trebalo da se koristi samo kao poslednja mera za suzbijanje iranske delatnosti, koja – kako je objasnio – obuhvata naoružavanje ekstremista i njihovu obuku za napade na američke snage u Iraku.

General je rekao da i sirijska delatnost, koja obuhvata moguće traganje za nuklearnim programom i pružanje utočišta teroristima, ima destabilizujući uticaj na bezbednost u regionu.

XS
SM
MD
LG