Linkovi

Sistani se ne protivi Malikijevom obračunu sa naoružanim grupama u Iraku


Irački premijer Nuri al-Maliki je nagovestio da se glavni šiitski sveštenik u zemlji, veliki ajatola Ali al-Sistani, ne protivi Malikijevom obračunu sa naoružanim grupama u Iraku. Maliki je u razgovoru sa novinarima posle današnjeg sastanka sa Sistanijem u Nadžafu, naglasio da je ajatola oduvek smatrao da oružje treba da bude samo u rukama vlasti. Sistani se retko pojavljuje u javnosti i nije dao izjavu posle susreta.

Za to vreme, iračke trupe stežu obruč oko uporišta šiitske milicije u Sadr Sitiju, gde je na snazi primirje. U borbama iračkih snaga koje podržavaju Sjedinjene Države i šiitski paravojnih snaga odanih radikalnom svešteniku Moktadi al-Sadru, od kraja marta su u Sadr Sitiju poginule stotine ljudi.

Američki Sekretarijat za odbranu je izrazio zadovoljstvo zbog nastupa iračkih trupa u ofanzivnim operacijama koje su u toku u Sadr Sitiju, Basri i Mosulu. Istovremeno, iračka policija je je saopštila da je u jučerašnjem američkom helikopterskom napadu u blizini Baidžija, severno od Bagdada, poginulo šest ljudi i dvoje dece. Američka vojska je potvrdila da se incident dogodio i da je istraga u toku.

XS
SM
MD
LG