Linkovi

Buš poželeo dobrodošlicu hiljadama američkih vojnika koji su se vratili iz Iraka i Avganistana


Američki predsednik Džordž Buš kaže da iračka vojska ostvaruje napredak u borbi protiv milicije koju podržavaju Iran i teroristi Al Kaide. Predsednik Buš se osvrnuo na uspehe vojnika 82. vazdušne divizije, koji su se posle 15 meseci provedenih u Avganistanu i Iraku, vratili u Fort Breg bazu u saveznoj državi Severna Karolina.

«Mnogo smo tražili od vas. Postigli ste teške ciljeve koji su pred vas postavljeni u ovoj novoj vrsti rata. Iskoristili ste svoju veštinu i hrabrost. U ime zahvalne nacije – dobrodošli kući».

Kada je predsednik Buš 2006. naredio pojačanje vojnih trupa u Iraku za 30 hiljada, 82. vazdušna brigada je bila prva koja je poslala svoje vojnike. Buš kaže da je povećanje broja trupa uticalo na poboljšanje bezbednosti u Iraku, te da sada veliki broj tih vojnika može da se vrati kući, ostavljajući oko 140 hiljada stacioniranih u toj zemlji. Predsednik je iskoristio obraćanje u Fort Bregu kako bi još jednom ponovio svoju viziju uspeha u ratu.

«Uspeh će biti postignut onda kada Al Kaida ne bude imala sigurno utočište u Iraku, kada Iračani budu sposobni sami da se brane i kada budu imali održivu ekonomiju. Uspeh će biti kada demokratska iračka vlast bude mogla efektivno da vodi državu i da udovolji svom narodu. Uspehom ćemo nazivati kada Irak postane jak i sposoban saveznik u ratu protiv terorizma. Kada naša zemlja postigne uspeh u Iraku, generacije Amerikanaca će biti bezbednije».

Predsednik Buš je vojnicima poručio da borba još uvek nije gotova, ali da Iračka vojska preuzima više odgovornosti za unutrašnju bezbednost boreći se prosti terorista Al Kaide na severu, i sa milicijom koju podržava Iran, na jugu zemlje. Istraživanje javnog mnjenja koje je obavljeno prošle nedelje, pokazuje da se više od dve trećine Amerikanaca ne slaže sa načinom na koji predsednik Buš vodi rat. Demokrate u Kongresu su u više navrata pokušavali da umanje razmere tog konflikta tako što su postavljali uslove za dalje finansiranje, čime su se nadali da će primorati predsednika Buša da povuče trupe. Buš zahteva od zakonodavaca da odobre dodatna sredstva za borbu, koja neće vezati ruke komandantima na terenu. On kaže da bi prevremeno povlačenje vojske bilo pogubno jer bi se povećala mogućnost novog terorističkog napada Al Kaide.

«Povlačenje pre uspeha bi okuražilo Iran da nastavi sa svojim nuklearnim ambicijama i željom da dominira čitavim regionom. Povlačenje pre uspeha bi poslalo signal teroristima i ekstremistima širom sveta da je Amerika slaba i da nema petlju za dugoročnu borbu».

Prošlogodišnje obraćanje predsednika diviziji je bilo otkazano jer je skoro čitava 82. vazdušna bila u Iraku i Avganistanu. Prvi brigadni borbeni tim divizije bi trebalo da se vrati iz Iraka u julu, dok će se treći brigadni borbeni tim vratiti kasnije ove godine.

XS
SM
MD
LG