Linkovi

Izrael i Sirija održavaju mirovne pregovore kojima posreduju turski funkcioneri


U gotovo simultanim saopštenjima Jerusalim i Damask saopštili su da dve vlade razgovaraju u dobroj nameri i bez predrasuda, sa ciljem da dođu do sveobuhvatnog mirovnog sporazuma. Obe vlade su se zahvalile Turskoj za posredništvo, ali niko nije želio da obelodani detalje razgovora - prvih na visokom diplomatskom nivou od 2000. godine, kada su propali pregovori u kojima su posredovale SAD. Razlog neuspeha bilo je nesaglasje oko načina povlačenja Izraela sa Golanske visoravni. Pregovori se odvijaju u trenuktku kad je premijer Ehud Olmert suočen sa istragom o korupciji zbog navodne zloupotrebe sredstava iz predizborne kampanje.

Penzionisani izraelski general, Šlomo Gazit, sa univerziteta u Tel Avivu kaže da postizanje sporazuma sa Sirijom možda neće biti tako teško, ali će svakako biti teško navesti izraelsku javnost da ga prihvati.

«Obe strane su upoznate sa problemima i međusobnim stavovima i potrebna je samo odluka. Na žalost, uz trenutnu političku slabost premijera Olmerta ne mogu da zamislim da će on izraelskoj javnosti izložiti taj sporazum i zatražiti podršku.»

Visoki zvaničnici obe strane, uključujući šefa kabineta premijera Olmerta razgovaraju u Turskoj još od ponedeljka. Razgovori su, kako se veruje, počeli prošle godine, posle Olmertove posete Ankari. I dok je najviši prioritet Sirije povratak kontrole nad Golanskom visoravni, izraelski funkcioneri žele da Damask prekine bliske veze sa Iranom i prestane da podržava palestinske ekstremističke organizacije poput Hamasa i Islamskog Džihada. Izraelski funkcioneri navode da razgovori sa Sirijom neće uticati na tekuće mirovne pregovore Izraela i umerene palestinske vlade predsednika Mahmuda Abasa. Abasov predstavnik je pozdravio vesti o izraelsko-sirijskim razgovorima, ali Šlomo Gazit sa univerziteta u Tel Avivu kaže da bi svaki sporazum sa Sirijom komplikovao mogući sporazum sa Palestincima:

«Izraelsko javno mnjenje će brzo odgovoriti da obaveza izraelskog povlačenja sa Golanske visoravni čini nemogućim simultano povlačenje naselja sa Zapadne obale.»

Izrael i Sirija su tri puta ratovali u proteklih šezdeset godina, a takođe su se sukobili u Libanu. Od kada je Izrael zauzeo Golansku visoravan tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine, 18 hiljada Izraelaca preselilo se na tu, trenutno popularnu turističku destinaciju.

U saopštenju naseljenika Golanske visoravni odbacuje se bilo kakav sporazum, kojim bi se od njih zahtevalo da se isele. Oko 18 hiljada druzinskih Arapa, koji sebe smatraju Sirijcima takođe živi na Golanskoj visoravni, gde veliki broj izraelskih i sirijskih oružanih snaga razdvajaju mirovnjaci Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG