Linkovi

Senator Edvard Kenedi oboleo od malignog tumora na mozgu


Senator Edvard - Ted Kenedi, izašao je iz bolnice i biće na kućnoj nezi, u kejp Kodu u Masečusetsu, dok lekari ne odluče o daljoj terapiji. Juče su lekari u Bostonu objavili da senator boluje od malignog tumora na mozgu i najavili da bi senator mogao da bude podvrgnut radijaciji ili hemoterapiji.

Eksperti nisu optimistični jer polovina pacijenata sa istim simptomima umre u roku od godinu. 76-godišnji Kenedi u Senatu je još od 1962. godine. i smatra se jednom od najuticajnih ličnosti na američkoj političkoj sceni.

Senator Edvard Kenedi, patrijarh najpoznatije političke porodice u Americi, uživa reputaciju jednog od najuticajinijih veterana Demokratske stranke. U januaru ove godine, taj popularni politički moćnik je dao podršku Baraku Obami.

«Znam šta Amerika može da postigne. To sam video i doživeo. Sa Barakom Obamom to možemo ponovo da postignemo», rekao je tada Kenedi.

Neki upoređuju Obamu sa Tedovim starijim bratom, predsednikom Džonom Kenedijem, koji je ubijen u atentatu 1963. godine. Istorija porodice Kenedi je isprepletena sa tragedijama. Tedov brat Robert Kenedi je takođe ubijen u atentatu, u vreme kampanje za predsedničku nominaciju Demokratske stranke 1968. godine.

Edvard Kenedi je rođen u Bostonu 1932. Prvi put je izabran za senatora 1962. Samo jedan senator služi duže od njega u Senatu. Ted Kenedi, inače, čest je kritičar administracije Predsednika Džordža Buša i glavni kritičar rata u Iraku.

«Gospodine sekretaru, smatram da je vaše današnje izlaganje bilo neiskreno», umeo je da kaže bez uzdržavanja.

Uprkos svom izuzetnom političkom poreklu, senator Kenedi nikada nije ostvario želju da postane predsednik Sjedinjenih Država. Gotovo da je uništio karijeru 1969, posle saobraćajne nesreće na ostrvu Čapakuidiku u Masačusetsu. U toj nesreći je poginula Meri Džo Kopekni. Kenedi je čekao nekoliko sati pre nego što je javio policiji da je automobilom sleteo s mosta. Taj incident mu je ozbiljno narušio sliku u javnosti. Bio je to jedan od razloga njegove kasnije neuspešne borbe protiv Džimija Kartera - za predsedničku nominaciju Demoratske stranke na izborima 1980.

Ted Kenedi se posle toga posvetio radu u Senatu. Postao je neumorni zagovornik liberalnih programa, zbog čega je bio česta meta političkih protivnika iz Repoublikanske stranke. Časopis «Tajm» ga je 2006. proglasio jednim od «10 najboljih američkih senatora». Tom prilikom je naglašeno da je kao senator zaslužan za usvajanje rekordnog broja zakona, «koji utiču na život praktično svakog muškarca, žene i deteta u Americi».

XS
SM
MD
LG