Linkovi

Da li će Obama, ako dobije nominaciju, predložiti Hilari za potpredsednika?


Ankete javnog mnjenja ukazuju da sve veći broj demokrata želi da predsednički pretendent Barak Obama prdloži Hilari Klinton za svog potpredsednika ukoliko osvoji stranačku nominaciju. Mnogi ovdašnji politički stručnjaci smatraju kako ta opcija malo verovatna:

Neke demokrate vide kombinaciju Obama - Klinton kao tim snova. Drugi, pak, u njima vide politički ekvivalent neskladnog para. Na primer, evo kako je Hilari tokom debate u Nju Hempširu odgovorila na pitanje zašto je Obama dopadljiviji javnosti.

«To vređa moja osećanja, ali nastaviću kampanju. On je veoma dopadljiv. Slažem se, ali ne mislim ni da sam ja tako loša.»

Obama joj je sarkastično rekao da je i ona « dovoljno dopadljiva», što ga je u konačnom koštalo ženskih glasova. Nakon duge i ogorčene kampanja ideja o udruživanju snaga dvoje rivala izgleda malo verovatna. Medjutim, neki stručnjaci kažu da bi zajednički tim mogao da ujedini stranku tokom kampanje na opštim izborima protiv senatora Džona MekKejna. Evo šta kaže Džon Fortije sa instituta American Enterprise:

«Ako Obama zbilja veruje da mu je potrebna poznata ličnost sa iskustvom koja se dopada belačkom segmentu radničke klase, on bi mogao da prevazidje rezerve koje ima prema senatorki Klinton.»

Obama je stekao podršku mladjih birača i Afro-Amerikanaca. On bi mogao da ima koristi od popularnosti Klinotonove kod žena, starijih i belačke radničke klase. Medjutim, postoji takodje veliki broj razloga zbog koga spomenuti tim možda ne bi funkcionisao. Odnosi kandidata su napeti nakon duge i ogorčene kampanje, a pored toga - Hilari Klinton je donekle polarizujuća ličnost. Stiven Hes sa Brukingsovog instituta kaže:

«Problem sa Hilari Klinton je to što ima puno onih koji je ne vole i to su ljudi koji verovatno neće glasati protiv Obame zato što je ona u timu, ali verovatno neće ni pokazati isti entuzijazam za njega. Čak bi se moglo desiti i da ne glasaju za njega.»

Takodje, Obamin mogući predlog da Hilari bude potpredsednk - mogao bi da potkopa njegovu osnovnu temu kampanje - promene. Džon Fortije objašnjava:

«On će pre svega reći: ja sam vesnik promena, ja sam nova ličnost. Pobedio sam u ovoj trci. Ja sam svoj, ne treba mi Hilari.»

Politički rivali su i u prošlosti udruživali snage u cilju pobede na opštim izborima. Demokratski senatori Džon Kenedi i Lindon Džonson dobili su na izborima 1960-te godine. Dvadeset godina kasnije republikanci Ronald Regan i Džordž Buš stariji učinili su isto. Kenedijeva odluka da izabere Džonsona bila je ključna, kaže Stiven Hes:

«Lindon Džonson – Džon Kenedi je tim koji je verovatno bio jedini slučaj u američkoj istoriji u kome je izbor potpresedničkog kandidata uslovio pobedu na opštim izborima.»

Ukoliko dobije nominaciju stranke, od Obame se očekuje da izabere potpresedničkog kandidata pre stranačke konvencije koja se održava krajem avgusta.

XS
SM
MD
LG