Linkovi

Džon Sejlor: Strani investitori čekaju rasplet na političkoj sceni Srbije


Koliko izborni rezultat, pregovori o novoj vlasti i trenutna politička situacija u Srbiji utiču na ekonomska kretanja? Kolega Branko Mikašinović upitao je to predsednika Poslovnog saveta SAD-Srbija, Džona Sejlora.

SEJLOR: Nadamo se da će - bez obzira na to ko formira novu vladu - ona biti orijentisana prema Evorpi. Srbija je evropska zemlja i takva orijentacija je shodno tome normalna i prihvatljiva i Evropi i SAD. I sami birači u Srbiji su se većinski tako opredelili. Svaka nova vlada moraće da se dokaže budućim delima, bez obzira na predizbornu retoriku i aranžmane. Koaliciona vlada će najverovatnije biti proizvod komromisa i koncesija, a takva će pretpostavljam, morati da bude i politika nove vlade.

GLAS AMERIKE: Da li će biti razlike u međunarodnom tretmanu Srbije, ako novu vladu formira proevropska ili nacionalističa koalicija?

SEJLOR: Ako proevroposka koalicija formira novu vladu, svima će laknuti i videćete intenzivniju ekonomsku aktivnost, pogotovo u pogledu investicionih mogućnosti u Srbij. Ukoliko dodju na vlast nacionalisti na čelu sa Koštunicom, koji primarno akcenat stavljaju na očuvanje Kosova i ako bude poništen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, to će svakako uputiti uznemiravajuće signale Evropi i SAD. Medjutim, u ovom momentu govorimo jednostavno o političkoj retorici i trebalo bi sačekati i videti kako će se nova vlada postaviti prema svetu i svojoj ekonomskoj problematici. Mislim da je i Rusiji potrebna evropska participacija Srbije i njena ekonomska saradnja i sa zapadom i sa istokom. Pored toga, sa investicone tačke gledišta sve zemlje oko Srbije, od Crne Gore preko Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Rumunije bore se za što veći priliv investicija i otvorenost ka ekonomskoj saradnji. To nije slučaj sa Srbijom, a kako mi to mnogi kažu, to je uglavnom zbog političke neizvesnosti.

GLAS AMERIKE: Kakvi su izglegi za ekonomiju Srbije u neposrednoj budućnosti i narednih pet godina?

SEJLOR: Srbija nema naftu ili prirodni gas, ali ona ima nešto što druge zemlje nemaju, a to je veoma obrazovana, talentovana i profeisonalna radna snaga, a to privlači sve investitore. Onog momenta kada se uspostavi nova i stabilna vlada, Srbija će postati regionalni ekonomski dinamo. Medjutim, pitanje je kako odvojiti politiku od realnosti i biznisa. Odgovor je u tome da Srbija ne bi trebalo da se izoluje, njoj je potrebna proevropska orijentacija. Ne mora Srbija da se ograniči na Evropu i SAD, već treba da se otvori i prema Rusiji i istoku. No, za sada, glavno pitanje za mnoge od nas jeste: kada će Srbija moći da krene tim putem.

XS
SM
MD
LG