Linkovi

Postizborna kalkulacija sa SPS u glavnoj ulozi politička tema broj jedan u Srbiji


Sa malo manje strasti nego do sada, postizborna kalkulacija i pravljenje koalicija sa Socijalističkom partijom Srbije u glavnoj ulozi je i danas politička tema broj jedan u Srbiji. Stvari izgledaju najkonkretnije na nivou Beograda, gde su se predstavnici SRS-a, DSS-a i SPS-a dogovorili da stranački organi sve tri partije potvrde odluku o formiranju gradske vlasti.

Prvi je reagovao Izvršni odbor DSS-a i potvrdio koalicioni sporazum za formiranje gradske vlasti u Beogradu sa koalicijom SPS-PUPS-JS i Srpskom radikalnom strankom. Posle jučerašnje potvrde da Demokratska stranka još nije počela pregovore sa socijalistima na najvišem nivou, iz ove grupacije oglasio se jedino lider G17 plus Mlađan Dinkić. U Novom Sadu on je pozvao birače da u drugom krugu izaberu evropski put i ne dozvole radikalima i DSS-u da njihova koalicija postane stvarnost. Takođe, Dinkić ocenjuje da se SPS-u daje preveliki značaj u iz-bornoj kombinatorici jer socijalisti u Vojvodini imaju beznačajnu podršku i nisu relevantni za formiranje proevropske koalicije u Vojvodini.

Sam lider SPS-a priznao je juče da ovo je komplikovan trenutak za socijaliste koji treba da se opredele između radikala i DSS-a sa jedne i demokrata sa druge strane. A danas je visoki funkcioner Srpske radikalne stranke Dragan Todorović pozvao koaliciju oko SPS-a da se unutar sebe dogovori sa kime će formirati novu vladu i sa tim dogovorom izađe pred radikale i narod-njake. Todorović je rekao i da formiranje vlade još nije hitno jer ni parlament nije konstituisan, ali nije mogao da kaže kada će biti nastavljeni pregovori o formiranju vlade sa DSS-om i SPS-om.

XS
SM
MD
LG