Linkovi

Ranka Čarapić podnijela optužni predlog protiv pet pripadnika crnogorske policije


Osnovni državni tužilac u Podgorici podnio je optužni predlog protiv pet pripadnika crnogorske policije, zbog prekoračenja ovlašćenja u akciji Orlov let, odnosno krivičnog djela mučenje i zlostavljanje, saopštila je Vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić.

Čarapić je to rekla u odgovoru istraživaču kršenja ljudskih prava Aleksandru

Zekoviću, koji je zatražio od Čarapić da učini sve što je moguće kako bi javnost korektno i profesionalno bila informisana o pokretanju istrage i njenim rezultatima u vezi sa policijskom operacijom Orlov let.

Čarapić je navela da je optužni predlog podnijet protiv Marka Kalezića, Darka Šekularca, Nenada Šćekića, Milorada Mitrovića i Branka Radičkovića.

„Nakon sprovedenih istražnih radnji utvrđeno je, da su ova lica, djelujući kao saizvršioci, na štetu Siništaj Petra izvršili krivično djelo - mučenje i zlostavljanje iz člana 167 stav 3 u vezi stava 2 Krivičnog zakonika“, navela je Čarapić.

Ona je dodala da je kod Osnovnog državnog tužioca u Podgorici, u predkrivičnom postupku i predmet formiran po krivičnim prijavama Antona i Viktora Siništaja, Nikole Ljekočevića, Đona, Kolje, Roka i Pjetra Dedvukaja, protiv nepoznatih izvršilaca, zbog krivičnog djela iznuđivanje iskaza.

„Državno tužilaštvo očekuje da će Uprava policije uskoro postupiti po zahtjevu za prikupljanje potrebnih obavještenja koji je podnio Osnovni državni tužilac u Podgorici, jer bez toga državni tužilac ne može donijeti odluku o podnesenim krivičnim prijavama“, rekla je Čarapić.

Zeković je ukazao da u odgovoru Čarapić nije precizirala zašto se toliko dugo čekalo na procesuiranje prijava niti kako će se na dalji postupak odraziti činjenca da jedan broj lica koji su ukazali na torturu više nisu živi, poput pokojnog Petra Siništaja.

„U ovom trenutku neophodna je službena i profesionalna reakcija direktora Uprave policije Vlade Crne Gore koji je sve navode o postojanju torture odlučno demantovao i odbijao i svojevremeno neprofesioonalno polemisao sa predstavnicima i subjektima civilnog društva“, poručio je Zeković.

XS
SM
MD
LG