Linkovi

Popović: Crna Gora nema namjeru da vraća nekretine Karađorđevićima


Crnogorska vlada isplatiće novčanu odštetu porodici Karađorđević, ukoliko Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudi da se srpskoj kraljevskoj porodici vrati imovina u Crnoj Gori, najavio je pomoćnik ministra turizma u Vladi Crne Gore Nebojša Popović.

Popović je rekao da Vlada Crne Gore nema namjeru da vraća nekretine Karađorđevićima, već će im isplatiti novčano obeštećenje ako sud u Strazburu donese odluku da im se vrati imovina.

Advokati kraljevske porodice najavili su da će u Strazburu pokrenuti sudski postupak za povraćaj imovine u Crnoj Gori, koja je prije Drugog svjetskog rata pripadala njima. Oni traže da im budu vraćeni vila Miločer, koja je data u zakup singapurskoj kompaniji Aman Rizorst zajedno sa hotelima Sveti Stefan i Kraljičina plaža, te ljetnjikovac u Rijeci Crnojevića i kuća na Cetinju.

Popović je podsjetio da svako ko nešto traži treba da dokaže svoje pravo i podsjetio da čitav kompleks Miločera, koji je na 30 godina zakupila singapurska kompanija Aman risorst, pripada Crnoj Gori.

Porodica Karađorđević tražila je ranije od Vlade Crne Gore da joj vrati svu imovinu u Crnoj Gori koja je pripadala toj dinastiji prije nacionalizacije. Opštinska komisija za povraćaj i obeštećenje imovinskih prava u Budvi odbila je krajem prošle godine zahtjev porodice Karađorđević.

Profesor međunarodnog prava Blagota Mitrić rekao je da Karađorđevići, nasljednici srpske krune, nemaju više nikakva prava na imovinu u Crnoj Gori, jer aktuelni Zakon o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju obuhvata samo građane Crne Gore.

"Karađorđevići su imali pravo na povraćaj imovine sve dok je postojala državna zajednica. Nakon što je Crna Gora postala članica UN nastala je pravna praznina, jer aktuelni zakon ne reguliše pitanja građanskog prava stranaca", pojasnio je Mitrić.

XS
SM
MD
LG