Linkovi

Filmovi i video snimci NASE biće sačuvani i pohranjeni u specijalnoj arhivi


“Diskaveri” kanal i Američka agencija za istraživanje svemira sačuvaće 50 godina dugu istoriju NASE u specijalnoj arhivi. Diskaveri kanal će takodje emitovati specijalnu TV seriju pod nazivom “Kada smo napustili zemlju: Misije NASE”, koja će početi da se emituje širom sveta sledećeg meseca. Ranije ovog meseca bivši senator i astronaut Džon Glen pridružio se članovima Kongresa i zvaničnicima NASE koji su prvi imali priliku da se upoznaju sa tim materijalom.

Diskaveri Kanal i NASA prikazali su odlomke iz 50 godina filmova i video snimaka istraživanja svemira, sačuvanih u visokoj definiciji, prilikom ceremonije kojom je obeležena 50-a godišnjica agencije. Evo šta je tom prilikom izjavio osnivač Diskaveri kanala, Džon Hendriks:

“Bio sam oduševljen kada je Diskaveri dobio priliku ne samo da obeleži pola veka prizora iz našeg programa za istraživanje svemira već i da ponudi da se oni sačuvaju na trajan način.”

Diskaveri je saučuvao oko 150 sati snimaka NASE u specijalnoj arhivi. Na tim snimcima može da se vidi i prva svemirska šetnja američkog astronauta Eda Vajta. Predsednik Diskaverija, Džon Ford:

“To je momenat koji nas ispunjava ponosom. Ne samo da napravimo ovu seriju već da doprinesemo da se 150 sati video materijala sačuva u visokoj deifniciji, ne samo za NASU već za čitav svet jer mi zapravo time čuvamo vredan deo naše istorije,” rekao je Ford.

20. februara 1963. godine, tadašnji astronaut Glen Ford obleteo je oko zemlje tri puta. Na pitanje jednog od prisutnih šta je ostavilo poseban utisak na njega, Džon Glen kaže:

“Mislim da je to prilika da ponovo vidim neke ljude koje sam tada poznavao, kao i Eda Vajta na toj svemirskoj šetnji. Mislim da je on bio jedan od najboljih ljudi koje sam poznavao. Njegov život je naglo prekinut u kasnijem požaru na lansirnoj rampi. Ponovni susreti sa svim ovim ljudima sa kojma sam nekada saradjivao donose mnoge uspomene,” rekao je Glen.

Serija o NASI počeće da se emituje na Diskaveri kanalu sledećeg meseca, dok će sačuvani filmovi i video materijal biti dostupni stručnjacima, istraživačima i svima koje interesuje istraživanje svemira.

XS
SM
MD
LG