Linkovi

Javna ustanova za rehabilitaciju i resocijalizaciju otvorena u blizini Podgorice


Javna ustanova za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, čija je izgradnja koštala 2,5 miliona EUR, otvorena je danas na Kakarickoj gori, u blizini Podgorice.

Centar za odvikavanje od droga, nakon probnog rada, stavljen je u “pun kapacitet”, a kako je i najvljeno, imaće najniže cijene i najbolju uslugu u regionu. Ustanova je smještena sedam kilometara od Podgorice, na Kakarickoj gori, u ne baš lijepom prirodom okruženom ambijentu.

Kapacitet Ustanove biće od 80 do 85 mjesta, što, prema mišljenju ministra rada, zdravlja i socijalnog staranja Miodraga Radunovića odgovara trenutnim potrebama crnogorskog društva.

Izgradnju objekta finansirao je Glavni grad, a Ministarstvo rada, zdravlja i socijalnog staranja je za ovu godinu planiralo da u radu te ustanove participira sa 180 hiljada EUR. Dvije trećine troškova boravka pacijenata u toj ustanovi snosiće Opština i Ministarstvo, a ostatak pacijent.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je na ceremoniji otvaranja da je crnogorsko društvo sposobno da savlada problem narkomanije i pokaže da je “droga zlo od kojeg treba bježati.

“Borba protiv narkomanije je obaveza države, civilnog sektora, medija i društva u cjelini”, kazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, ta borba se u Crnoj Gori realizuje kroz preventini i sistem rehabilitacije i resocijalizacije korisnika droga, a prtema istraživanjima, korišćenje psihoaktivnih supstanci u Crnoj Gori, na najnižem je nivou ljestvice opasnosti u regionu.

Vujanović je kazao da će Ustanova za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci biti na najvećem nivou, po radnom, medicinskom, kao i po pitanju smještaja, i sa metodama tretmana koji su na vrhu međunarodnih standarda.

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša podsjetio je da je Glavni grad, na temelju vladinog Akcionog plana za borbu protiv narkomanije koji je usvojen 2003. godine, uradio sopstveni strateški plan i učinio mnogo da tu ideju promoviše.

“Konačno smo danas u prilici da otvorimo ovaj Centar, koji se po potrebi može širiti, a čija je ukupna površina jedan hektar, dok zatvoreni dio obuhvata 2,5 hiljada metara kvadratnih”, rekao je on.

On je rekao da je projekat koštao oko 2,5 miliona EUR, a realizovan je zajedničkim sredstvima Glavnog grada, Vlade i donatora.

Cijena boravka za mjesec iznosiće 300 EUR, u šta je uračunat smještaj, ishrana, zdravstvena zaštita i terapija odvikavanja. U okviru Centra radiće i pogon Javnog preduzeća Zelenilo, pa će pacijenti imati mogućnost i da zarade novac i sami otplaćuju dio troškova.

XS
SM
MD
LG