Linkovi

Buš: SAD će pomoći Palestincima da ostvare san koji dele sa Izraelcima


Američki predsednik Džordž Buš uveravao palestinskog i egipatskog predsednika da podržava stvaranje odvojene palestinske države, dok arapski saveznici dovode u pitanje neutralnost Sjedinjenih Država u pogledu postizanja mira na Bliskom istoku.

Posle sastanka sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u egipatskom letovalištu Šarm el-Šeik, predsednik Buš je izjavio da će Amerika pomoći Palestincima da ostvare san koji dele sa Izraelcima – o dve države koje žive jedna pored druge u miru.

«Srce me boli kada vidim kako propada ogroman potencijal palestinskog naroda. To su dobri, razboriti, sposobni ljudi koji će, kada budu imali priliku, da izgrade naprednu domovinu. To će biti prilika da se prekinu patnje na palestinskim teritorijama.»

Predsednik Abas, govoreći preko prevodioca, rekao je da ozbiljno i angažovano pokušava da do kraja godine sklopi sporazum o palestinskim granicama.

«Radosni smo što nastavljamo rad sa vama, gospodine predsedniče, da bismo mogli da ostvarimo sve ciljeve koji su istovremeno i naši i vaši», rekao je palestinski predsednik. Predsednik Buš trpi kritike što tokom sadašnje bliskoistočne turneje nije posetio Zapadnu obalu. Istovremeno, izuzetna dobrodošlica mu je priređena u Izraelu, gde je učestvovao u proslavi 60. godišnjice jevrejske države. Međutim, posete Saudijskoj Arabiji i Egiptu su potom bile obeležene strepnjama da predsednik Buš nepravedno favorizuje Izraelce u odnosu na Palestince. U Saudijskoj Arabiji, ministar inostranih poslova Saud al-Fejsal, rekao je novinarima u Rijadu da je Saudijska Arabija apsolutno svesna političkih dimenzija specijalnog američko-izraelskog odnosa, ali da je isto toliko važno afirmisati i legitimna istorijska i politička prava Palestinaca.

Američkog predsednika su juče u Egiptu dočekale kritike u državnim medijima. U jednom uvodniku se ističe da on nije ni hteo da uradi išta drugo, sem da udovolji Izraelcima. U drugom se kaže da je Buš neuspešan predsednik. Egipatski predsednik Hosni Mubarak je predsednika Buša dočekao srdačno, ali se posle razgovora nije pojavio pred novinarima.

Portparol Bele kuće Dejna Perino je izjavila da je predsednik Mubarak rekao predsedniku Bušu da će narednih dana razgovarati o mirovnom procesu sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, ministarkom inostranih poslova Cipi Livni i opozicionim liderom Benjaminom Netanjahuom. Kao prva arapska zemlja koja je sklopila mir s Izarelom, Egipat se smatra glavnim posrednikom. Predsednik Buš kaže da svaki susret doprinosi ostvarenju njegovog cilja da se granice nezavisne palestinske države odrede pre nego što mu istekne mandat idućeg januara.

«Na sastanku sa egipatskim predsednikom – on je želeo da se uveri da li je moj stav prema bliskoistočnom miru čvrst i da ozbiljno radimo na definisanju palestinske države.»

Predsednik Buš danas, pre povratka u Vašington, treba da se sastane sa palestinskim premijerom Salamom Fajadom i jordanskim kraljem Abdulahom.

XS
SM
MD
LG