Linkovi

Evanhelina Elizondo otvorila izložbu u argentinskoj ambasadi u Vašingtonu


Izložba je najnoviji korak u umetničkoj karijeri koju je Evanhelina Elizondo započela još kao tinejdžerka.

Evanhelina Elizondo je 35-ogodišnja argentinska umetnica, koja za svoja dela koristi mešane tehnike i organske materijale. Ona radi kao pomoćnica kustosa u Svetskoj banci. Rodila se u umetničkoj porodici u Buenos Ajresu i svom ocu, inženjeru, pripisuje zasluge za svoje opredeljenje za slikarstvo. Posle krakotrajnog bavljenja operskim pevanjem, Elizondo se okrenula umetnosti, usredsređujući se na figurativno slikarstvo. Krenula je u slikarsku školu u Buenos Ajresu i potom zainteresovala za apstraktnu umetnost. Objašnjava da je slika pod naslovom «La Nena», koju je naslikala za vreme trudnoće sa prvim sinom, primer njenog prelaska sa figurativne umetnosti na apstraktnu. To je jedina slika koju nikada neće pristati da proda.

«Naslov slike ‘La Nena’ znači ‘Devojčica’. Islikavala sam pozadinu i možete da vidite da se tu iz pozadine pomaljaju obrisi te devojčice. Koristila sam mešanu tehniku sa ugljenom i malo voska i pigmenta, koje uvek koristim da bih unela određenu patinu. Koristila sam i ulje i akrilik», objašnjava slikarka.

Mnogi kritičari hvale njen rad i ističu upotrebu organskih materijala kao što je pesak. U mnogim njenim ranim slikama, koristila je boje prirode, ali u novije vreme koristi svetle i originalne boje da bi slika izgledala savremenije. Elizondo koristi i «betun», vrstu argentinskog voska mrke boje – da bi slike delovale starije. Time se takođe stvara raspoznatljivi kontrast između starinske, arhaične pozadine i mešavine peska, guste boje i «betuna».

«Tema ove slike je dijaspora, odnosno migracija. Kada sam je radila, kombinovala sam apstraktnu pozadinu sa konceptualnijim, modernijim motivima. Na toj apstraktnoj pozadini se ipak primećuju i ljudske figure. Koristila sam pesak i vosak, pigment i izraženiju teksturu», objašnjava ona.

Decembra prošle godine, Evanhelina Elizondo je postala jedna od dvoje umetnika izabranih da izlažu na izložbi Udruženja ibero-američkih atašea za kulturu pod naslovom «Migracije» u Vašingtonu.

Na njenoj najnovijoj izložbi pod naslovom «Nastanjivanje», koja je otvorena u argentinskoj ambasadi u Vašingtonu, izložila je svoje najnovije radove na temu migracije i dijaspore, koje se u izvesnom smislu zasnivaju i na fenomenu globalnog zagrevanja.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG