Linkovi

U sred pregovora o formiranju nove vlade u Beograd stigao Štefan Lene


Pres služba predsednika Srbije Borisa Tadića saopštila je da je on u neformalnim konsultacijama sa koalicijom koju predvodi Socijalistička partija predložio formiranje socijalno odgovorne vlade koja bi obezbedila bolji život svim građanima i ponovio da je potpuno prihvatljiva vlada sa SPS-om koja će nastaviti evropske integracije, braniti Kosovo u sastavu Srbije i raditi na privrednom jačanju i socijalnoj pravdi.

Tadić je rekao da se Demokratska stranka Srbije od izbornog fijaska brani manipulacijom i prekrajanjem izborne volje građana i ocenio da zbog činjenice da mu je Srbija uskratila poverenje, Vojislav Koštunica sada želi da kazni Srbiju.

Bivši premijer Vojislav Koštunica upozorio je da Tadićeva koalicija sa 102 mandata nije većina u parlamentu i naglasio da samo 126 narodnih poslanika mogu predstavljati legitimnu većinu koja izražava volju građana Srbije.

Iako radikalsko-narodnjačka koalicija nastoji da stvori utisak u javnosti kako je sa socijalistima formalno završen dogovor o formiranju nove vlade, iz koalicije koju predvode socijalisti stižu nešto drugačiji stavovi. U demantijima tih tvrdnji već nekoliko dan prednjači predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković koji u najnovijoj izjavi kaže da koalicija okupljena oko SPS-a jedino vodi razgovore sa radikalima i narodnjacima i da još ništa konkretno nije dogovoreno, da je to svega pet odsto od onoga što treba da se dogovori i da ukoliko ti razgovori propadnu razgovaraće se i sa drugim koalicijama.

U sred pregovora o formiranju nove vlade u Beograd je stigao direktor Generalne direkcije spoljnih i političkoj-vojnih poslova Direkcije za zapadni Balkan Štefan Lene. On je razogavao sa predsednikom Skupštine Oliverom Dulićem i sa predsednikom Liberalno demokratske partije Čedomirom Jovanovićem. Dolazak Štefana Lenea tumači se u političkim krugovima kao nastojanje Evropske unije da njen izaslanik na licu mesta prati postizborne političke procese u Srbiji.

XS
SM
MD
LG