Linkovi

Polt: SPS da odluči da li želi da bude dio budućnosti ili da gleda u prošlost


Visoki savjetnik za transatlantske odnose u Njemačkom Maršalovom fondu i bivši ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu, Majkl Polt, u izjavi za Glas Amerike, nije želio da predviđa koji blok će Socijalistička partije Srbije na kraju odlučiti da podrži, navodeći međutim da je jasno za kakvu budućnost se opredijelio srpski narod.

“Ovi izbore vidim kao potvrdu volje srpskog naroda izražene na više prethodnih izbora, a to je budućnost u Evropi, i to jasno pokazuje pobjeda koalicije okupljene oko demokratske stranke. Tako da je na SPS-u da odluči da li želi da bude dio te budućnosti i naprednog mentaliteta koji je jasno izražen na izborima ili želi da ponovo zaostaje i gleda u prošlost..”

Bez obzira na to koje uslove SPS postavi za ulazak u vladu, stav Sjedinjenih Država se neće promijeniti, ističe Polt.

“Kosovo je nezavisno, svi optuženi ratni zločinci moraju biti predati Haškom tribunalu i Srbija mora da napreduje ka integracijama i evroatlantskoj zajednici. To je stav Amerike koji se neće mijenjati. Na budućoj vladi je da odluči kako će se suočiti sa tom realnošću, koja ne prestavlja zahtjev Amerike, već njen stav koji podržavaju evropski partneri I saveznici.”

Bivši američki ambassador kaže da će ista pozicija važiti i za eventualnu koaliciju Srpske radikalne straenke, Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije.

“Ukoliko se formira takva vlada, biće suočena sa istim stavovima Sjedinjenih Država i Evrope, koji bi bili u potpunoj suprotnosti sa njenom trenutnom pozicijom.”

Komentarišući navode da Brisel ima specijalni sporazum sa Srbijom, američki diplomata naveo je da su mu evropske kolege prenijele da će Srbija napredovati ka Evropi pod istim uslovima kao i druge eventualne članice.

“Ispunjavaće iste zahtjeve, uživaće u istim privilegijama, i na kraju imati iste odgovornosti.”

Polt je zaključio da postoje standardi i da će Srbija raditi zajedno sa Evropom kako bi ih ispoštovala.

XS
SM
MD
LG