Linkovi

Ugroženost slobode medija pojačava potrebu za objektivnim izveštavanjem


Predsednik američkog Upravnog odbora za emitovanje programa u inostranstvu, Džems Glasmen, izjavio je da ugroženost slobode medija širom sveta pojačava potrebu za tačnim, objektivnim međunarodnim izveštavanjem.

Džems Glasmen je predsednik američkog Upravnog odbora za emitovanje programa u inostranstvu, koji nadzire Glas Amerike i još nekoliko američkih agencija koje emituju programe namenjene inostranstvu. Na javnoj tribini u Vašingtonu, Glasmen je rekao da su mnogi gajili nadu da će kraj Hladnog rata doneti trajnu slobodu medija u celom svetu, ali da se takve nade nisu ostvarile. U stvari, on je ustvrdio da vlade u mnogim delovima sveta, koje smatraju kontrolu nad informacijama ključnom za održavanje na vlasti, ograničavaju pristup nezavisnim izvorima vesti i informacija. Glasmen je naveo i nedavno istraživanje nevladine organizacije «Fridom haus», sa sedištem u Sjedinjenim Državama.

«’Fridom haus’ je pre samo dve nedelje objavio izveštaj o slobodi medija u kojem se prošla godina ističe kao godina globalnog pada. U ukupno 64 obrađene zemlje, u jednoj trećini mediji nisu slobodni. A za svaki pojedinačni napredak koji je navela ‘Fridom haus' na svojoj skali slobode medija, zapažena su dva nazadovanja.»

U globalnoj sredini punoj izazova za slobodan protok informacija, Glasman je istakao da potreba za emitovanjem međunarodnih programa i dalje ima kritični značaj. On je rekao da Glas Amerike, BBC i druge stanice, u mnogim zemljama od Amerike do Afrike, predstavljaju jedini izvor objektivnih, pouzdanih vesti. Glasmen je ukazao da se američki međunarodni programi i dalje emituju na kratkim talasima u mnogim regionima, bez obzira što se prelazi na FM i srednje talase, kao i na televiziju i internet. U ovom periodu, Glasmen je istakao da američki međunarodni programi imaju publiku od 175 miliona ljudi nedeljno u svetu.

XS
SM
MD
LG